O altă acțiune de comemorare a victimelor represiunilor staliniste, la Valea Morilor

  • 05 Iulie 2022 12:33
O altă acțiune de comemorare a victimelor represiunilor staliniste, la Valea Morilor

În ziua de 6 iulie, timp de 6 ani la rând, de Ziua Comemorării Victimelor represiunilor staliniste din Moldova, la vechea intrare în Parcul „Valea Morilor” din capitală se citesc numele celor executați și celor ce au avut de suferit de pe urma acestor represiuni, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Frăției Ortodoxe în cinstea Sfântului Paisie Velicicovschi din orașul Chișinău.

Rugăciunea de comemorare va avea loc și anul acesta, la Piatra Memorială, care a fost instalată în 1995 pe teritoriul unde se afla clădirea NKVD-ului local. „Pe parcursul unui an, din vara anului 1940 până în 1941, oamenii au fost interogați, torturați și împușcați din motive politice. Erau oameni de diferite etnii, pături sociale ale societății basarabene: români, ruși, ucraineni, evrei, găgăuzi, care au fost distruși ca „elemente antisovietice”. În 1941, după plecarea trupelor sovietice din Chișinău, aici au fost descoperite gropi comune, din care au fost deshumate peste 100 de cadavre”, se spune în document.

„În 1995, cu contribuția deputaților Vasile Șoimaru și Valeriu Muravschi, a fost instalat un monument în memoria victimelor represiunilor staliniste. Inscripția de pe Piatra Memorială dedicată acestor evenimente tragice spune: „Trecătorule, pleacă-ți fruntea întru cinstirea memoriei basarabenilor masacrați aici de călăii bolșevici în iunie 1940 - iulie 1941”. În 2018, însă, piatra a fost mutată de persoane necunoscute, iar în locul ei a început construcția unei terase de vară a unui complex de restaurante”, a precizat pentru IPN Svetlana Chiriac, membră a Frăției Ortodoxe în cinstea Sfântului  Paisie Velicicovschi din orașul Chișinău.

Potrivit Svetlanei Chiriac, Frăția Ortodoxă în cinstea Sfântului Paisie Velicicovschi din orașul Chișinău a expediat în acest sens scrisori în adresa Ministerului Culturii, Primăriei Chișinău, ca instituțiile respective să intervină în soluționarea problemei. „Construcția terasei de vară pe acest loc este una ilegală, deoarece lucrările au loc pe un monument de cultură. Institutul de Istorie a demonstrat că Piatra Memorială a fost instalată într-un loc istoric, unde au fost torturați și împușcați din motive politice peste 100 de oameni”, a subliniat Svetlana Chiriac, care a precizat că acțiunea de comemorare nu are caracter politic. „Suntem creștini ortodocși și ne rugăm pentru toți oamenii care au fost înmormântați acolo. Ne rugăm chiar și pentru cei care au împușcat acești oameni”, a adăugat Svetlana Chiriac.    

Organizatorul rugăciunii în memoria celor uciși este Frăția Ortodoxă în cinstea Sfântului  Paisie Velicicovschi din orașul Chișinău, cu sprijinul Primăriei municipiului Chișinău și a Mitropoliei Moldovei.

Acțiunea de comemorare se va desfășura la 6 iulie, între orele 10.00 și 13.00.

Din 1990, anual, în ziua de 6 iulie, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău