FOTO | Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion”, reinaugurat la Chișinău. „Suntem martorii recuperării memoriei noastre istorice, recuperării unui monument important care a fost distrus de către conducerea sovietică ce a ocupat aceste teritorii”

  • 25 Octombrie 2021 18:08
FOTO | Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion”, reinaugurat la Chișinău. „Suntem martorii recuperării memoriei noastre istorice, recuperării unui monument important care a fost distrus de către conducerea sovietică ce a ocupat aceste teritorii”

De ziua Armatei Române, marcată anual pe 25 octombrie, la Chișinău a fost reinaugurat și sfințit monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion”, situat în parcul Valea Morilor.

Acesta a fost instalat încă în anul 1937, în cinstea victoriilor purtate de Armata Română în luptele de la Mărăști și Mărășești. Cișmeaua era cunoscută pe vremuri ca „Izvorul generalului Pion” și asta pentru că generalul Pavel Ion Georgescu, care era numit prescurtat Pion, a fost inițiatorul amenajării acestui monument.

Istoricul Anatol Petrenco povestește că pe monument sunt mai multe inscripții, care poartă amintirea evenimentelor istorice petrecute în această regiune.

„În spatele acestui monument sunt trei plăci pe care sunt evocate niște evenimente tragice din istoria noastră. Este vorba despre anul 1940 atunci când URSS a cotropit Basarabia, nordul Bucovinei, ținutul Herța și în perioada din iunie 1940 până în iulie 1941, au fost capturate și torturate mai multe personalități istorice. Cadavrele acestora au fost găsite în gropi la ieșirea din parc. Astăzi suntem martorii recuperării memoriei noastre istorice, recuperării unui monument important care a fost distrus de către conducerea sovietică ce a ocupat aceste teritorii”.

Ministrul Culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan consideră că restabilirea acestui monument este un pas în procesul de redobândire a memoriei naționale.

„Istoria este o știință, noi acum vorbim despre memorie. Reiterez gândul că noi aici, la Chișinău, pe lângă Institutul de Istorie, avem nevoie stringent de un institut al memoriei. Istoria vorbește despre lucruri generale, în timp ce memoria vorbește despre oameni concreți, despre locuri concrete, despre întâmplări concrete pe care nu avem dreptul să le uităm. Acest monument este încă un pas în restabilirea memoriei noastre naționale”.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus că faptele ostașilor români au contribuit la edificarea României moderne și al armatei de astăzi.

„Vreau să folosesc acest prilej pentru a adresa felicitări militarilor Armatei Române, celor care se află în serviciu activ, veteranilor, celor în retragere, precum și eroilor Armatei Române, fără de contribuția cărora, România nu ar fi fost astăzi un stat membru și respectat al Uniunii Europeană și al NATO, un stat care este mereu alături de Republica Moldova pe calea sa europeană”.

Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion” a fost restabilit în baza unei fotografii de arhivă, care s-a păstrat din 1942.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău