Alecu Reniță: „Dacă ajunge Putin la Chișinău, toată rețeaua pe care o are în R. Moldova va face la fel cum a făcut în 1940, 1941, 1949, 1951. Așa va fi.”

  • 17 Iunie 16:20
Alecu Reniță: „Dacă ajunge Putin la Chișinău, toată rețeaua pe care o are în R. Moldova va face la fel cum a făcut în 1940, 1941, 1949, 1951. Așa va fi.”

Rusia lui Vladimir Putin continuă practicile regimului totalitar comunist din perioada sovietică, războiul din Ucraina fiind cel mai elocvent exemplu în acest sens, au atenționat experții în cadrul unei dezbaterii publice „Decapitarea și dezrădăcinarea neamului prin deportări”, organizată de Agenția de presă IPN. Memoria deportărilor trebuie să țină populația din Republica Moldova vigilentă și cât mai departe de lumea rusă, pentru a nu repeta atrocitățile istoriei, transmite Radio Chișinău.

În primul val de deportări din RSSM, în 1941, în listele persoanelor deportate se regăseau intelectualii, politicienii, funcționarii din cadrul administrației române, foști primari, preoți, profesori, a amintit doctorul în istorie Lidia Pădureac, prorector la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

„Vorbim de circa 22 de mii de oameni care au fost deportați în anul 1941, nemijlocit din RSS Moldovenească, fiindcă în aceeași perioadă au fost deportați și din Bucovina, și din Ținutul Herța. Oamenii care erau deportați în 1941, într-adevăr o mare parte din ei au avut un anumit statut, era vorba de intelectualitate. Și această noțiune este valabilă și pentru anul 1949. Ceea ce a urmărit puterea sovietică în 1941 era să nimicească orice potențial rezistent din partea populației. Statul sovietic îi privea ca pe criminali – o parte din ei au fost arestați și duși în lagărele de concentrare”, a spus Lidia Pădureac. 

Narațiunea că oamenii aveau ceva împotriva regimului nu este adevărată - regimul a fost împotriva oamenilor, a spus expertul Andrei Curăraru. Regimul totalitar bolșevic a comis atrocități împotriva populației băștinașe.

„Crimele împotriva umanității nu au termen de prescripție și am putea să stabilim, cel puțin simbolic, niște sancțiuni pentru acei oameni care au stat la baza acelor infracțiuni, chiar dacă majoritatea nu sunt în viață. Noi trebuie să stabilim pentru fiecare caz responsabilitate și trebuie pentru fiecare caz să creăm acea reabilitare, dar și să punem accentul pe procesele de deznaționalizare și distrugerea elitelor locale, or și acum avem elite slabe, pentru că elitele noastre adevărate au fost deportate sau nimicite”, a subliniat Andrei Curăraru. 

În contextul războiului din țara vecină, dacă regimul putinist ajunge la Chișinău, istoria deportărilor se va repeta, atenționează fostul deputat în primul Parlament, Alecu Reniță, victimă a deportărilor staliniste.

„Dacă ajunge Putin la Chișinău, toată rețeaua pe care o are în Republica Moldova va face la fel cum a făcut în 1940, 1941, 1949, 1951. Așa va fi. Cine își face iluzii că noi o să avem sau cum au crezut când au venit rușii în 40, am mai trăit cu cei din timpul țarismului, când au venit au rămas oripilați de ce au văzut.

Aceste masacre și drame umane care s-au produs începând din 1917 până la prăbușirea Uniunii Sovietice nu au nici o justificare. Este încă o dovadă că orice regim totalitar produce numai nenorociri, dezastre și nu deschide nici o perspectivă, nici individuală, nici colectivă și nici imperială. Trebuie să înțelegem esența acestui regim care a făcut atât rău popoarelor, oamenilor și umanității și să fugim cât mai departe.

Deportările înseamnă un clopot pe care mulți cred că este fără limbă, adică care nu bate, dar ele bat în surdină și trebuie să ne țină vigilenți, trebuie să ne țină cât mai departe de acest monstru care încă se zbate și nu a dispărut din această parte a lumii”, a atenționat Alecu Reniță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău