Mitropolia Basarabiei anunță că nu va schimba destinația clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău și că acesta va putea fi folosit în continuare de Biblioteca Națională

  • 11 Martie 2023 12:02
Mitropolia Basarabiei anunță că nu va schimba destinația clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău și că acesta va putea fi folosit în continuare de Biblioteca Națională

Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) anunță că, în situația în care va reprimi în proprietate clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău în care în prezent se află unul din blocurile Bibliotecii Naționale, nu va schimba destinația acestui imobil, iar Biblioteca Națională îl va putea folosi în continuare, scrie Radio Chișinău.

Potrivit unui comunicat de presă al Mitropoliei, „redevenind proprietar al acestui imobil, (Mitropolia Basarabiei – n.a.) nu intenționează să-i schimbe destinația și se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric potrivit cu valoarea și prestigiul său istoric”.

„Astfel, Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei. În ceea ce privește spațiile din clădire nefolosite de Biblioteca Națională, acestea vor putea avea un regim distinct și vor fi folosite pentru depozitarea fondului de carte al Mitropoliei Basarabiei care se va transmite în gestiunea Bibliotecii Naționale, pe bază de Acord de parteneriat, conform legii”, se precizează în comunicatul Mitropoliei.

În prezent, doar etajele unu și doi sunt folosite de Biblioteca Națională, în timp ce spațiul de la parter este închiriat de societăți comerciale, inclusiv restaurant. Mitropolia consideră că, „odată adoptată, această inițiativă legislativă euroconformă, care dă substanță concretă principiului constituțional al dreptății, va face posibil un act reparator de dreptate și va contribui la vindecarea rănilor trecutului sovietic comunist și ateu”.

Mitropolia amintește că a fost proprietara acestui imobil, deopotrivă cu multe altele, până în 1944, fiind „deposedată abuziv de totalitatea bunurilor /.../ materiale, sacre și profane” de către regimul sovietic. La 6 martie a.c., un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au înregistrat o inițiativă legislativă care prevede transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Mitropoliei Basarabiei a clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău.

Autorii proiectului fac referire la fluxul istoric, atunci când în timpul ocupației sovietice din 1940-1941, și mai apoi în timpul regimului sovietic din 1944 până în 1992, activitatea Mitropoliei Basarabiei a fost sistată, iar toate proprietățile sale au fost confiscate de către regimul sovietic. Inițiativa legislativă a deputaților PAS a provocat critici din partea unor reprezentanți ai societății civile, unor politicieni de opoziție, dar și a Asociației Bibliotecarilor, pe motiv că ar pune în pericol fondul de carte rară și hărți al Bibliotecii Naționale, aflat, în prezent, în clădirea fostului Seminar Teologic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău