Autoritățile centrale nu au participat la manifestațiile dedicate protestelor din 7 aprilie 2009

  • 12 Iulie 2013 11:36
Autoritățile centrale nu au participat la manifestațiile dedicate protestelor din 7 aprilie 2009

Manifestațiile dedicate protestelor din 7 aprilie 2009 s-au desfășurat în acest an fără participarea autorităților de stat, cu excepția primarului Dorin Chirtoacă.

Deși au trecut trei ani de la evenimentele de atunci, procuratura susține că a finalizat dosarul ”7 aprilie” doar în proporție de 60%.

Cea de-a treia aniversare a așa-numitei „Revoluții Twitter” a fost marcată mai degrabă discret, în absența majorității politicienilor și cu participarea unui număr restrâns de persoane la ceremonia la care au fost aprinse lumânări în memoria lui Valeriu Boboc, ucis în perioada protestelor. Autoritățile au proclamat „7 aprilie” drept zi a libertății însă, pe de altă parte, continuă să se miște foarte greu în ceea ce privește dosarul „7 aprilie”, finalizat, potrivit procurorului general Valeriu Zubco, doar în proporție de 60%. Afirmația este contestată, însă, de Amnesty International Moldova consideră că procuratura nu a finalizat nici 5% din dosarul ”7 aprilie” din cauza problemelor din sistemul de justiție și a pregătirii insuficiente a angajaților. Igor Stoica, coordinator de programe Amnesty International Moldova

Într-un interviu acordat ieri, procurorul general s-a referit și la un film, cu autori anonimi, potrivit căruia în spatele protestelor ar fi stat comunistul Mark Tkaciuk și scriitorul rus Eduard Baghirov. Valeriu Zubco a afirmat că unele date prezentate în film apar și în dosarul Baghirov, trimis recent în judecată.

Filmul este cel mai recent dintr-o serie de producții care prezintă, fiecare, propriul adevăr cu privire la 7 aprilie. De altfel, analistul politic Anatol Țăranu crede că lipsa autorităților la manifestațiile din 7 aprilie este cauzată de incertitudinea legată de evenimentele respective. Potrivit acestuia, aflarea adevărului despre 7 aprilie face parte din lupta politică a partidelor, iar versiunile diferite, promovate inclusiv prin montarea diferitor filme ar demonsta încă o dată acest lucru:

Amintim că la 7 aprilie 2009, câteva zeci de mii de tineri s-au adunat în centrului Chișinăului, acuzând guvernarea comunistă de atunci de falsificarea alegerilor. Protestele, pașnice inițial, au degenerat în violențe. Cel puțin două persoane au murit, iar clădirile Parlamentului și Președinției au fost devastate și incendiate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău