Astăzi urmează a fi ales liderul administrației de la Tiraspol

  • 11 Decembrie 2016 08:01
Astăzi urmează a fi ales liderul administrației de la Tiraspol

În regiunea separatistă nistreană au loc astăzi, 11 decembrie, așa-zise alegeri prezidențiale. Pentru funcția de așa-zis președinte al Transnistriei candidează șase persoane.

Este vorba de actualul lider al administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk; de președintele Sovietului Suprem, adică a legislativului transnistrean, Vadim Krasnoselski; de liderul comuniștilor din regiune, Oleg Horjan; de procurorul general din Transnistria, Aleksand Deli; de fostul președinte al Curții Constituționale de la Tiraspol, Vladimir Grigoriev; și de blogerul Irina Vasilachii.

Potrivit unor sondaje realizate de companii sociologice din Rusia, cele mai mari șanse la acest scrutin le au Evgheni Șevciuk și Vadim Krasnoselski. Primul este creditat cu aproape 53 la sută din intențiile de vot; cel de al doilea - cu peste 30 la sută.

De altfel, întreaga campanie a fost marcată de luptele electorale dintre cei doi și  dintre instituțiile pe care le controlează. S-a ajuns până la faptul că legislativul de la Tiraspol i-a cerut Moscovei să intervină pentru a garanta stabilitatea în Transnistria, pe motiv că Evgheni Șevciuk ar intenționa să aplice forța împotriva oponenților săi politici, lucru negat de către acesta.

Relațiile dintre cei doi favoriți par a fi extrem de tensionate, iar, potrivit presei de la Moscova, a fost necesară intervenția vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care s-a aflat la Tiraspol pe 11 octombrie a.c., pentru a reduce din intensitatea conflictului dintre Evgheni Șevciuk și Vadim Krasnoselski.

Experții afirmă că Vadim Krasnoselski este susținut de către compania ”Sheriff” care controlează cea mai mare parte a afacerilor din regiune. Și Evgheni Șevciuk a fost apropiat, pâ acum câțiva ani, de această companie pe care încearcă să o lipsească de facilitățile de care s-a bucurat până acum.

Analiștii de la Chișinău accentuează, însă, că nu poate fi vorba despre un proces electoral autentic în regiunea separatistă și, indiferent de rezultatul scrutinului, Transnistria va rămâne în continuare o anexă a intereselor Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău