Rogozin i-a dus pe Șevciuk și Krasnoselski la școală, pentru a-i împăca pe cei doi adversari din Transnistria

  • 11 Octombrie 2016 19:51
Rogozin i-a dus pe Șevciuk și Krasnoselski la școală, pentru a-i împăca pe cei doi adversari din Transnistria

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a participat astăzi la deschiderea școlii cu predare în „limba moldovenească” (română, cu alfabet chirilic – n.red.) de predare din satul transnistrean Tașlâc, construită din banii oferiți de Guvernul de la Moscova.

Alături de Rogozin, la ceremonie au participat cei doi favoriți la așa-zisele „alegeri prezidențiale din Transnistria” - actualul lider al administrației separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, și președintele legislativului regional, Vadim Krasnoselski, după ce, în ajun, au avut un schimb dur de replici și acuze reciproce în cadrul unor dezbateri televizate, potrivit NewsMaker.md

Dmitri Rogozin, care a sosit aseară într-o vizită de două zile în Republica Moldova, a mers la Tiraspol în toiul unei campanii electorale extrem de tensionate, în cadrul căreia Evgheni Șevciuk și Vadim Krasnoselski au făcut uz de amenințări reciproce. Președintele legislativului regional l-a acuzat pe liderul administrației de la Tiraspol de gestionare frauduloasă a banilor publici, amenințându-l cu pușcăria, iar Șevciuk a declarat că autoritățile sunt gata să aplice forța dacă cineva ar încerca să organizeze în Transnistria un „Maidan” după scenariul ucrainean.

În acest context, potrivit unor surse diplomatice de la Moscova citate de presa rusă, misiunea lui Rogozin la Tiraspol este de a media conflictul dintre Șevciuk și Krasnoselski, pentru a reduce din intensitatea confruntării dintre cei doi. Apariția lui Șevciuk și Krasnoselschi, împreună, alături de Rogozin ar fi rezultatul „eforturilor pacificatoare” ale vicepremierului rus, notează NewMaker.ru

Dmitri Rogozin ar urma să revină astăzi la Chișinău pentru a discuta cu vicepremierii Octavian Calmâc și Gheorhe Bălan căile de depășire a barierelor în relațiile comercial-economice dintre cele două țări după impunerea embargoului rusesc la produsele moldovenești ca urmare a semnării în 2014 de către Republica Moldova a Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În cadrul precedentei vizite efectuate în iulie la Chișinău, Dmitri Rogozin a transmis autorităților moldovene o ”foaie de parcurs” pentru relansarea relațiilor comerciale moldo-ruse. Documentul urmează a fi discutat la Moscova în luna noiembrie în cadrul ședinței comisiei interguvernamentale mixte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău