ALEGERI 2016: Principalele curente

  • 17 Septembrie 2016 18:39
ALEGERI 2016: Principalele curente

Analistul politic Igor Boțan, într-o analiză publicată pe portalul alegeri.md, identifică  cinci curente în mesajele promovate de candidați: pro-românesc unionist, pro-european guvernamental, pro-european de alternativă, pro-eurasiatic și al decretului unic, notează IPN.Potrivit lui Igor Boțan, cel unionist pledează cauza re-unirii Republicii Moldova cu România în baza dreptului istoric…

Analistul politic Igor Boțan, într-o analiză publicată pe portalul alegeri.md, identifică  cinci curente în mesajele promovate de candidați: pro-românesc unionist, pro-european guvernamental, pro-european de alternativă, pro-eurasiatic și al decretului unic, notează IPN.

Potrivit lui Igor Boțan, cel unionist pledează cauza re-unirii Republicii Moldova cu România în baza dreptului istoric și a celui internațional, după exemplul re-unirii Germaniei în 1990. Adepții acestui curent consideră că acesta are un bazin electoral de cel puțin 30%.

Curentul pro-european guvernamental pledează cauza integrării europene a Republicii Moldova, consideră prioritară implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și realistică depunerea în 2019 a cererii de aderare la UE.

Curentul pro-european de alternativă pledează cauza integrării europene, insistă pe fortificarea instituțiilor statului, scoaterea acestora din captivitatea oligarhilor, se sprijină pe mișcarea protestatară și segmente largi ale populației care au avut de suferit de pe urma crizei provocate de devalizarea sistemului bancar, susține Igor Boțan.

Curentul eurasiatic pledează pentru refacerea relațiilor de colaborare a Republicii Moldova cu Federația Rusă și Uniunea Economică. Consideră că Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE a fost negociat prost. Adepții acestora pledează pentru un model de federalizare a Republicii Moldova, bucurându-se de sprijinul special al minorităților naționale și al „moldoveniștilor”.

 

Curentul decretului unic, potrivit analistului promovează ideea că șeful statului ales în urma alegerilor directe din 30 octombrie trebuie să fie președintele unui singur decret. Campania electorală urmează a fi desfășurată astfel, încât președintele ales să aibă mandat popular pentru dizolvarea Parlamentului și convocarea unor alegeri parlamentare anticipate.

 

Expertul crede că o bună parte dintre cei 23 de pretendenți, în special cei independenți, nu vor avea capacitatea să colecteze numărul necesar de cel puțin 15 mii de semnături pentru a fi înregistrați în calitate de candidați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău