Adjunctul suspendat al procurorului general, Iurie Perevoznic, a anunțat că a demisionat

  • 10 Octombrie 09:10
Adjunctul suspendat al procurorului general, Iurie Perevoznic, a anunțat că a demisionat

Adjunctul suspendat al procurorului general, Iurie Perevoznic, a anunțat că a depus, pe 7 octombrie, cerere de demisie din funcție, iar pe 8 octombrie cererea a fost acceptată.

„M-a determinat să demisionez următoarele circumstanțe: imediat ce a fost adoptată hotărârea CSP din 05 octombrie 2021 în privința Procurorului General, ministrul justiției a plasat pe rețelele de socializare informația că odată cu suspendarea Procurorului General, sunt suspendați și adjuncții PG, prin efectul legii (art.18 alin.(4) din Legea art), recent modificată. Pozitia ministrului a fost preluată de președintele Comisiei juridice a Parlamentului, apoi de toată presa”, a menționat Perevoznic, într-o postare pe Facebook. 
 
Astfel, el consideră că acest anunț și celelalte acțiuni care au urmat au fost făcute pripit, fără a consulta legea. „Ori, art.18 din legea Procuraturii se referă la încetarea mandatului adjuncților în legătură cu încetarea mandatului PG, iar în cazul nostru este vorba de suspendarea mandatului, situație care cade sub incidența art.55 alin.(2) din Legea Procuraturii. Norma de referință stabilește că, în toate cazurile prevăzute de lege suspendarea procurorului ( se referă și la adjuncții PG, care tot se atribuie la termenul "procuror"), are loc prin ordinul Procurorului General, la propunerea CSP. Acest lucru nu s-au întâmplat în zilele ce au urmat (nici demers de la CSP și nici ordin), lucru care este explicabil, odată ce, acei care acum dețin controlul asupra majorității în CSP s-au expus pe aceasta problemă - adică adjuncții PG sunt suspendați prin efectul legii, pozitie pe care o consider contrară art.55 al legii. Deoarece, am fost înlăturat, la modul practic, de la tot ce se petrecea în instituție, am considerat că unica soluție este să-mi dau demisia, în caz contrar urma să-mi asum și eu toate acțiunile și consecințele (făcând parte din conducerea Procuraturii), lucru pe care nu pot să mi-l permit. Ori evenimentele, așa cum au derulat în aceste zile, m-au convins că am luat o decizie corectă, fiindcă nu împărtășesc ce se întâmplă”, a mai declarat Iurie Perevoznic. 
 
Menționăm că Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită în care este vizat adjunctul procurorului general - suspendat, Ruslan Popov. Acesta a fost rețiinut ieri pentru 72 de ore. 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,47
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:0,89 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
2
Sun
0
Mon
6

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău