THE GUARDIAN | Cercetătorii șocați de topirea calotei glaciale arctice mai devreme cu 70 de ani față de previziuni

  • 19 Iunie 2019 19:39
THE GUARDIAN | Cercetătorii șocați de topirea calotei glaciale arctice mai devreme cu 70 de ani față de previziuni

Calota glacială din zona arctică din Canada se topește cu 70 de ani mai devreme decât se anticipa.

Aceasta este constatarea unei expediții a Universității Alaska Fairbanks. Cercetătorii care au luat parte la expediție spun că au fost uimiți de rapiditatea cu care recentele veri neobișnuit de calde din regiunea arctică au destabilizat straturile superioare ale blocurilor de gheață subterane gigantice care sunt congelate de milenii.

"Este un indiciu al faptului că acum clima este mai caldă decât în orice alt moment din ultimii mai mult de 5.000 de ani", a spus profesorul de geofizică Vladimir Romanovsky pentru Reuters.

Studiul realizat de specialiști pe baza datelor oferite de expediție a fost publicat în numărul din 10 iunie al revistei Geophysical Research Letters. Informațiile obținute de specialiști pot fi evaluate acum la întrunirea guvernelor care va avea loc la Bonn săptămâna aceasta, în încercarea de stabilire a unor obiective mai ambițioase pentru negocierile climatice care au loc la ONU.

Romanovsky și colegii lui au spus că în expediția lor arctică au întâlnit un peisaj de nerecunoscut, în comparație cu imaginile imaculate văzute în timpul vizitei făcute în zonă cu un deceniu în urmă.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău