Iurie Calestru: Avem oportunitatea de a prelua de la România bunele practici, de a omite unele sincope, astfel încât procesul de integrare în UE să fie unul natural
-
08 Mai 2024 14:02
Rep. Moldova are prilejul de a prelua de la România bunele practici, dar și de a evita posibile sincope, așa încât procesul de integrare europeană să fie cât mai rapid și resimțit de cetățean. Parteneriatele interinstituționale cu România ar impulsiona și rata de absorbție a fondurilor europene, subliniază experții, în cadrul unei dezbateri organizate de către Agenția de presă IPN, privind „Cooperarea moldo-română pe domeniul accesării fondurilor europene”, transmite Radio Chișinău.
Nu este nevoie de o începere „oficială” a procesului de aderare la UE, pentru că acest lucru a început deja, subliniază directoarea Centrului de Expertiză Europeană Europuls, Tana Alexandra Foarfă. Ea a subliniat că Rep. Moldova nu este singură în tot acest drum:
„Există cam cinci arii prin care UE ne invită să accesăm oportunități de finanțare, dar și de sprijin tehnic. Dacă ne uităm pe partea de dezvoltare economică și conectivitate, tot ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii de transport, dar și pentru piața muncii (dezvoltarea businessului), … aceste elemente de dezvoltare nu sunt ca și cum cerute de Bruxelles, ”dar noi nu vă ajutăm”. Din contra, UE vine în sprijinul Rep. Moldova cu finanțări, dar și cu idei de cooperare teritorială”, a declarat Tana Alexandra Foarfă.
România este un partener important pentru Rep. Moldova în procesul de integrare, în vederea preluării bunelor practici, a subliniat directorul de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru.
„Noi beneficiem de acest prilej și oportunitate de a prelua bunele practici, de a omite acele posibile sincope, așa încât procesul de integrare în UE să fie unul natural, pe cât posibil de rapid și resimțit de cetățean. În acest sens, noi, la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor analizăm cele mai potrivite căi de susținere a autorităților din Rep. Moldova în procesul de integrare prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene. Sigur, aici putem să ne referim și la instrumentul de asistență pentru preaderare, în momentul în care va fi disponibil”, a declarat Iurie Calestru.
Potrivit lui Iurie Calestru, România are un grad de absorbție a fondurilor europene impresionant. În acest sens, specialiștii din cadrul instituțiilor din România și UE ar putea transmite din experiență omologilor din Rep. Moldova.