Maia Sandu, interviu unui jurnalist rus: „Bunicii mei au avut pașapoarte românești. Pentru mine a fost important să am un pașaport românesc ca o identitate”

  • 07 Mai 18:44
Maia Sandu, interviu unui jurnalist rus: „Bunicii mei au avut pașapoarte românești. Pentru mine a fost important să am un pașaport românesc ca o identitate”

Maia Sandu spune că, la fel ca "un milion” de cetățeni ai Republicii Moldova, este și cetățean al României. Președintele Republicii Moldova a afirmat într-un interviu acordat jurnalistului rus Iurii Dudi că bunicii săi au avut pașapoarte românești și a fost important să-și redobândească cetățenia românească "acum 13 - 15 ani”.

"Un milion dintre cetățenii noștri au pașaport românesc, ceea ce înseamnă și pașaport european. Adică, Uniunea Europeană are deja un milion de cetățeni în Republica Moldova. Acest lucru ar trebui să ne facă calea spre Uniunea Europeană mai scurtă. Bunicii mei au avut pașapoarte românești. Ca și pentru alți cetățeni, pentru mine a fost important să am un pașaport românesc, ca o identitate", a declarat Maia Sandu, potrivit TVR MOLDOVA.

Referitor la ideea unirii cu România, șefa statului spune: "Sunt oameni care consideră aceasta e alegerea corectă, unii din considerente istorice, unii o consideră ca a fi o cale spre UE, alții consideră că nivelul de trai în România e mai bun decât în Republica Moldova. Oamenii au diferite motive pentru a susține această idee. Sondajele așa rezultate arată, dar majoritatea cetățenilor consideră că Republica Moldova trebuie să devină membru al Uniunii Europene. Și noi lucrăm la acest capitol. Respectăm alegerea oamenilor. Eu cred că cel mai bun lucru pentru Republica Moldova, și mai ales cel mai real, este să devenim membru al UE. Atunci nu vom avea nici granițe cu România, nici granițe cu alte țări europene. Ne vom întâlni cu România în Uniunea Europeană. Vom avea un referendum și voi vota pentru integrarea europeană. Asta am promis oamenilor și voi face ceea ce am promis".

Cât despre faptul că președintele BNM a fost numit un cetățean al României, Maia Sandu spune: „Noi am avut nevoie de un specialist bun în acest domeniu. În Republica Moldova sunt specialiști buni, dar nu erau oameni potriviți pentru a ocupa această poziție. Sunt cazuri când diferite state, uneori, invită specialiști din alte țări. Pentru noi, cel important e ca să fie politica corectă a BNM-ului, în special, din cauza a ceea ce a fost în trecut și să fie și specialiști și oameni onești care conduc Banca Națională a Moldovei, pot fi și din alte țări, nu doar din România. Suntem deschiși pentru a primi specialiști buni din diferite țări care doresc să lucreze pentru Republica Moldova".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău