Programul „373”: Guvernul extinde accesul la finanțare și simplifică procedurile pentru a stimula antreprenoriatul

  • 08 Mai 13:08
Programul „373”: Guvernul extinde accesul la finanțare și simplifică procedurile pentru a stimula antreprenoriatul

Întreprinzătorii din Republica Moldova vor putea accesa mai ușor resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor, în cadrul Programului de stimulare a investițiilor „373”. Guvernul a aprobat modificările care vor spori numărul beneficiarilor și investițiilor eligibile și va simplifica procedurile de creditare, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Guvernului.

„Dincolo de subsidierea dobânzilor, se adaugă componente noi, ce țin și de garantarea creditelor, ceea ce este important pentru întreprinderile mici și mijlocii. Prin acestea, vom stimula creșterea investițiilor, crearea noilor locuri de muncă, va spori valoarea adăugată și, corespunzător, vom avea salarii mai mari pentru angajați”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Astfel, Programul „373” va fi extins pentru un grup mai larg de beneficiari. Acesta va fi accesibil și pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul comerțului (cu excepția celor care comercializează băuturi alcoolice și tutun), dar și pentru cei din domeniul întreținerii și reparației autovehiculelor și motocicletelor.

O altă îmbunătățire se referă la majorarea sumei maxime ce poate fi acordată unui singur beneficiar, de la 15 la 40 de milioane de lei. De asemenea, va fi permisă finanțarea achiziției de materie primă și materiale necesare în producție sau prestare de servicii, în limita de 30% din valoarea proiectului investițional. 

În același timp, a  fost majorat plafonul maxim de garantare de la 40% la 80% din valoarea creditului pentru garanțiile oferite (cerință a Fondului de Garantare a Creditelor) și au fost simplificate procedurile bancare de acordare a creditelor.

Până în prezent, în cadrul Programului „373”, peste 300 de beneficiari au contractat 363 de credite, cu o valoare investițională totală de 1,46 miliarde de lei. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău