Șeful diplomației europene, Josep Borrell: „Republica Moldova, Ucraina și Balcanii au fereastra istorică de a-și lega viitorul de UE”

  • 01 Mai 17:39
Șeful diplomației europene, Josep Borrell: „Republica Moldova, Ucraina și Balcanii au fereastra istorică de a-și lega viitorul de UE”

Țările din Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina, Republica Moldova și Georgia au o fereastră istorică de oportunitate pentru a-și lega puternic viitorul de Uniunea Europeană, a subliniat miercuri șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la cel mai mare val de extindere din istoria UE.

“În urmă cu douăzeci de ani, familia europeană a primit zece noi state membre, un pas îndrăzneț care a contribuit la reunificarea Europei, după decenii de diviziuni care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial. A fost cel mai mare val de extindere a UE. A fost o reunificare a unui continent care lupta pentru libertatea tuturor oamenilor, pace, stabilitate și prosperitate”, a afirmat Borrell, potrivit Calea Europeană.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate apreciază că “munca noastră de reunificare a continentului nu este completă”, precizând că acest lucru este știut atât înainte de anul 2022, cât și odată cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

“Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina, Moldova și Georgiei au o fereastră istorică de oportunitate pentru a-și lega puternic viitorul de Uniunea Europeană. Extinderea UE este o politică de transformare care consolidează securitatea, justiția și democrația, crescând în același timp standardele de viață ale europenilor”, a precizat șeful diplomației UE.

El a indicată că UE și candidații cooperează în materie de securitate și apărare, astfel încât să putem face față împreună și mai bine multiplelor provocări geopolitice.

“Viitoarele state membre trebuie să își consolideze instituțiile democratice și să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale. De asemenea, UE depune eforturi pentru a se reforma, pregătindu-se astăzi pentru Uniunea de mâine. Aspirăm nu doar la o Uniune mai mare, ci și la una mai puternică, capabilă să susțină și să proiecteze valorile noastre comune în întreaga lume. Țările candidate și UE au ocazia istorică de a construi o Uniune Europeană mai mare, mai profundă și mai puternică”, a mai spus el.

Citiți și: 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Thu
22
Fri
22
Sat
25
Sun
29
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău