Cabinetul de miniștri a aprobat Mecanismul de finanțare a distribuirii publicațiilor periodice din R. Moldova pentru anul curent

  • 08 Mai 11:56
Cabinetul de miniștri a aprobat Mecanismul de finanțare a distribuirii publicațiilor periodice din R. Moldova pentru anul curent

Astfel, Ministerul Culturii va asigura, din fondurile prevăzute în bugetul de stat, transferul mijloacelor financiare către Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” pentru compensarea tarifelor de distribuire a publicațiilor periodice pe baza deciziilor și documentelor confirmative prezentate de Asociația Presei Independente, notează Radio Chișinău.

Mecanismul are drept scop susținerea publicațiilor periodice prin compensarea și acoperirea cheltuielilor de distribuție a edițiilor periodice pentru perioada 1 ianuarie ‒ 31 decembrie 2024.

Pentru a benefica de acest Mecanism, publicațiile trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care - să fie periodice de format presă scrisă, care nu sunt filiale ale publicațiilor din străinătate și sunt editate de o persoană juridică înregistrată în Republica Moldova, există de cel puțin doi ani în Republica Moldova, apar de cel puțin o dată pe lună și au un tiraj de cel puțin o mie de exemplare per ediție pentru publicațiile periodice naționale și de cel puțin 500 de exemplare pentru publicațiile periodice regionale; produc conținut local de interes public, nu sunt fondate sau finanțate de formațiuni politice, autorități ale administrației publice locale, nu au ca administratori membri sau reprezentanți ai formațiunilor politice și nu promovează direct sau indirect interesele unor grupuri politice sau economice sau ale intermediarilor acestora, precum și persoane aflate sub sancțiuni internaționale.

Pentru a beneficia de sprijin, redacțiile publicațiilor periodice naționale și regionale/locale vor depune un dosar către Asociația Presei Independente

În acest sens, Ministerului Culturii din bugetul de stat i-a fost alocată suma de 11 milioane de lei.

Amintim că tariful la serviciul de distribuire a ziarelor prin intermediul Poșta Moldovei s-a scumpit de 3,4 ori pentru 2024, comparativ cu tariful din anul 2023. 

Redacțiile independente au anunțat în ianuarie curent că se confruntă cu multiple  crize, iar Asociația Presei Independente, din care fac parte mai multe redacții, a inițiat un dialog cu Guvernul, sesizând riscurile la care sunt supuși editorii de ziare independente în aceste condiții de scumpiri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău