INTERVIU | Vadim Vieru: Potențialele consecințe negative apărute în cazul netrecerii procedurii de vetting i-a motivat pe majoritatea judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău să demisioneze
-
08 Mai 14:37
Evaluarea care a început în cadrul instanțelor de Apel este principala cauza ce a determinat demisia a jumătate dintre judecătorii Curții de Apel Chișinău, consideră expertul în justiție Vadim Vieru, de la Asociația Promo-Lex. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat în ședința de ieri cererile de demisie a 20 de judecători din cei 40 de la Curtea de Apel Chișinău. În opinia expertului, pentru a nu admite blocarea Curții, o soluție ar putea fi transferul de judecători de la alte instanțe la Curtea de Apel Chișinău, ca și în cazul Curții Supreme de Justiție. Într-un scurt interviu realizat de Victoria Cernea, el a vorbit despre soluțiile și motivele plecării judecătorilor din sistem:
Vadim Vieru: Motivele aparent sunt nedeclarate. Majoritatea au declarat ca pleacă din motive personale, dar având în vedere plecarea în masă și având în vedere că au fost notificați referitor la trecerea procedurii de vetting, probabil potențialele consecințe negative care ar putea să apară în cazul neevaluarii sau netrecerii acestei proceduri de vetting, i-a motivat pe majoritatea judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău să plece. Acesta este motivul despre care deja toți vorbesc și cred că este la capitolul fapte notorii. Motivele pentru fiecare judecător ar putea să fie variate. Este opțiunea de a pleca în demisie, oferită inclusiv de lege.
RADIO CHIȘINĂU: Ce soluții pot fi găsite în vederea acoperirii acest gol?
Vadim Vieru: Poate fi făcut transferul de judecători de la alte instanțe. Așa s-a făcut și la Curtea Supremă de Justiție, dar nu știu în ce măsură acest transfer temporar de judecători o să soluționeze problema unui volum destul de mare de lucru, mă refer la cauze civile, penale, de contencios administrativ care sunt la Curtea de Apel Chișinău. Ne uităm la experiența Curții Supreme de Justiție, acest transfer temporar nu a deblocat Curtea Supremă de Justiție. La fel, putem să considerăm având în vedere viteza cu care se examinează cauzele la Curtea Supremă de Justiție, că avem parte de un blocaj parțial, cel puțin, la această instanță. Plus la toate, o problemă care a fost abordată în speță la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), ce ține de modul de formare a instanței la Curtea Supremă e Justiție, ar putea să fie în principiu valabilă și pentru Curtea de Apel Chișinău. Mă refer la întrebările formulate la CEDO în cazul Dodon vs. Rep. Moldova.
RADIO CHIȘINĂU: Cum credeți că va merge mai departe reforma justiției, vetting-ul, având în vedere plecarea masivă a judecătorilor?
Vadim Vieru: Urmează să vedem, în primul rând, cât de repede o să meargă acest lucru, pentru că aparent pre-vettingul a mers mai încet decât a fost planificat. Este devreme, probabil, să ne expunem referitor la vetting.
RADIO CHIȘINĂU: Vă mulțumim pentru interviu.