După Franța, președintele chinez Xi Jinping își continuă turneul european în Serbia

  • 08 Mai 10:44
După Franța, președintele chinez Xi Jinping își continuă turneul european în Serbia

Liderul chinez "a sosit la Belgrad cu un avion special în seara zilei de 7 mai pentru a face o vizită de stat", a declarat televiziunea publică chineză CCTV.

Președintele Emmanuel Macron a organizat în cursul zilei de marți o escapadă "personală" cu Xi Jinping în Pirinei, în sud-vestul Franței, în a doua zi a vizitei de stat a președintelui chinez, prilej pentru un dialog mai direct despre războiul din Ucraina sau dezacordurile comerciale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Președintele francez a ales un loc unde care are legături personale, Col du Tourmalet, o urcare legendară din Turul Franței, pentru a primi cuplul prezidențial chinez alături de soția sa, sub zăpadă, la o altitudine de 2.115 metri.

Președintele Emmanuel Macron i-a oferit omologului său pături de lână din Pirinei, o sticlă de Armagnac, berete, dar și un tricou galben de la Turul Franței."Știu că vă place sportul (...) Am fi încântați să avem cicliști chinezi în Tur", a spus președintele francez care îl primește pe omologul chinez în Franța pentru prima dată din 2019.

 În schimb, președintele Xi Jinping a promis că va face reclamă pentru șunca locală, după care a declarat că "iubește mult brânza".

Această escapadă în Pirinei este un fel de răspuns la ceremonia ceaiului pe care cei doi lideri au împărțit-o anul trecut, la Guangzhou, în reședința oficială în care a locuit tatăl președintelui chinez pe vremea când era guvernator al provinciei Guangdong.

Peisajul din Col du Tourmalet, sub ceața zăpezii, oferă un contrast izbitor cu Palatul Elysée unde, între o primire cu mare fast și un banchet somptuos, Emmanuel Macron și Xi Jinping nu și-au ascuns pozițiile diferite privind comerțul între Europa și China. Președintele francez a cerut astfel un "cadru de concurență loială", exprimându-și aprecierea, la finalul discuțiilor, pentru că a protejat coniacul francez de amenințarea taxelor vamale chinezești "provizorii".

În ceea ce privește Ucraina, șeful statului chinez a dorit să fie mai consensual, reafirmându-și dorința de a lucra în vederea unei soluții politice. Xi Jinping și-a exprimat susținerea pentru un "armistițiu olimpic" în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din această vară, susținut și de Emmanuel Macron.

Potrivit unei surse diplomatice franceze, acest armistițiu ar putea servi, în ceea ce privește Ucraina, la inițierea unui proces cu caracter mai politic după mai bine de doi ani de conflict.

Franța, care a insistat timp de un an ca Beijingul să pună presiune asupra Rusiei pentru a ajuta la încheierea războiului, vrea să fie "lucidă" cu privire la șansele limitate ale unui progres rapid. Mai ales că președintele chinez rămâne principalul aliat al omologul său rus Vladimir Putin, pe care urmează să îl primească în curând într-o vizită.

Președinția franceză a mai anunțat că Emmanuel Macron a abordat luni cu Xi Jinping problema foarte sensibilă a drepturilor omului, în special "câteva cazuri individuale".

Colțul de munte unde l-a invitat pe președintele chinez este "direct legat de povestea foarte personală" a lui Emmanuel Macron, conform anturajului său, deoarece aici a petrecut multe vacanțe, între orașul Bagneres-de-Bigorre și La Mongie, alături de bunicii săi, de care era foarte atașat.

"Diplomația lui Emmanuel Macron s-a bazat întotdeauna, poate în exces, pe puterea de seducție", analizează Bertrand Badie, specialist în relații internaționale la Sciences Po. Dar Xi Jinping "nu este cu adevărat un mare sentimental" și nimeni, până acum,"nu a găsit cheia relațiilor euro-chineze", a avertizat cercetătorul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău