STUDIU | Presa din Republica Moldova, un instrument de manipulare a opiniei publice

  • 12 August 2017 10:04
STUDIU | Presa din Republica Moldova, un instrument de manipulare a opiniei publice

76% dintre jurnaliști consideră că presa constituie un instrument important de manipulare, potrivit unui studiu realizat de Compania iData la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent din Moldova.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 200 de surse media, inclusiv, portaluri online, tv, radio, reviste, ziare și agenții de presă din Chișinău și din regiuni (fără zona transnistreană), publice și private, transmite INFOTAG. 

Circa 52,7% din reprezentanții instituțiilor media considerăcă "presa acționează în interesele partidelor politic, ci nu a societății".

"De asemenea, jurnaliștii cred că televiziunea este cel mai puțin independentă în relatarea subiectelor politice (59,5%), presa scrisă (37,2%) și portaluri on-line (33,8%). Circa 43,5% cred că pe piața media există o concurență absolut neloială", se relatează în studiu.

Majoritatea respondenților (57,4%) au apreciat ca fiind mic gradul de respectare a principiilor profesionale și deontologice în jurnalism. 

Circa 52% consideră că articole analitice, investigațiile și comentariile au o calitate medie.

Cu toate acestea, presa își vede rolul important în dezvoltarea democrației (98,5%), educației (90,5%) și economiei (93,5%).

Autorii studiului au concluzionat că deși catalogată mai degrabă ca fiind echidistantă, presa constituie și un instrument important de manipulare. Totodată, potrivit studiului televiziunea este cea mai dependentă de factorul politic, rezistând cel mai puțin presiunilor din partea partidelor sau a puterii politice în relatarea subiectelor politice, iar portalurile online sunt cel mai puțin dependente de factorul politic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău