Republica Moldova rămâne fără medici

  • 03 Noiembrie 2014 09:08
Republica Moldova rămâne fără medici

Mai mult de 40 la sută din cadrele medicale din Republica Moldova au părăsit sistemul de sănătate în ultimii 20 de ani, arată un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

O bună parte a medicilor și surorilor medicale au ales să muncească în țările Uniunii Europene, pentru salarii mai bune și condiții de muncă mai atractive. În consecință, Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de medici, în special în zonele rurale. 

Ludmila Furtună este medic anesteziolog în orașul Parma, în Italia, țară care este una dintre destinațiile preferate ale cadrelor medicale din Republica Moldova. Pentru a putea profesa în Italia, a trebuit să învețe 5 ani în plus, chiar dacă are studii în medicină absolvite la Chișinău. Ea este însă unul din cazurile norocoase, cei mai mulți dintre medicii migranți nereușind să își continue cariera profesională în afara țării. ”Pentru mine nu a fost greu, deoarece am și specializare, făcută aici, în Italia. Pentru că, din păcate, specializările de la noi nu sunt recunoscute aici. Și atunci, medici care doar absolvesc facultatea, sunt nevoiți să facă gărzi la sfârșit de săptămână sau de noapte. Chiar și colegii mei pe care îi cunosc aici, mai mult activează în acest domeniu” a declarat Ludmila Furtună.

Ludmila spune că i-ar plăcea să revină în țară, să muncească în calitate de medic, însă o oprește salariul demotivant pe care l-ar primi într-un spital din Republica Moldova. Și-ar dori și condiții de muncă mai bune. ”Cu un salariu bun, cu tot ce lucrez eu aici, să am posibilitate și în Moldova. Am în vedere aparatura medicală, medicamente. Este tot ce vrei, numai să poți să îi aduci satisfacție pacientului. Așa sper și în Moldova într-o bună zi să fie” a declarat Ludmila Furtună.

Între timp, instituțiile medicale din țară suferă din cauza lipsei specialiștilor. ”Pe parcursul a 2-3 ani, evident se simte migrarea medicilor și a asistentelor medicale. Pe parcursul a 9 luni în 2014 am angajat 12 medici și au fost eliberați 6 medici din propria dorință. Medici care au vârsta de la 35, la 40 de ani. Toți medicii care s-au eliberat au plecat ca medici în alte țări, în Anglia, în Germania, în Slovenia. La fel și asistentele medicale. Probabil că din cauza salariilor mici” a declarat directorul adjunct al spitalului municipal ”Arhanghelul Mihail” din capitală, Tatiana Harghel.

Datele unui studiu realizat recent de OMS arată că aproximativ 2.000 de asistente medicale pleacă anual din Republica Moldova la munci peste hotare.

Cadrele medicale care au migrat se confruntă cu dificultăți la recunoașterea diplomei și rareori muncesc conform calificării lor. Majoritatea muncesc în alte domenii, cel mai des, la îngrijirea persoanelor la domiciliu, mai arată cercetarea OMS.

Totodată, numărul de medici din Republica Moldova s-a redus de la 16 mii în 1990, la aproximativ 10 mii în 2012, iar cel al asistenților medicali a scăzut în jumătate, de la 46, la 23 de mii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
8,24
Câțiva nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău