DOSAR TRANSNISTREAN: „Această zonă care se numește Transnistria nu poate să fie un Kaliningrad” (VIDEO)

  • 06 Februarie 16:40
DOSAR TRANSNISTREAN: „Această zonă care se numește Transnistria nu poate să fie un Kaliningrad” (VIDEO)

Autoritățile de la Chișinău trebuie să fie cu câțiva pași înaintea Tiraspolului pentru a preveni pericolele din această zonă separatistă, consideră experții în problema transnistreană. În cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chișinău, ei au salutat faptul că ajutorul care este oferit de UE pentru depășirea crizei energetice provocată de Rusia în regiune, este condiționat de anumite măsuri pe care trebuie să le îndeplinească Tiraspolul, în special ce țin de respectarea drepturilor omului.

Ajutorul oferit de UE pentru depășirea crizei energetice din regiunea transnistreană  trebuie să fie destinat strict populației, în niciun caz structurii criminale care reprezintă regimul de la Tiraspol, a subliniat avocata Nicoleta Hriplivîi, de la PromoLex. 

„Noi nu mai avem timp să fim pasivi, să fim reactivi. Deja nu mai este o opțiune, chestia dată. Noi trebuie să fim cei care mergem cu doi-treși pași înainte. Deci dacă acum Uniunea Europeană a zis că, și mă bucur că Uniunea Europeană a venit cu această sugestie, să condiționăm ajutorul, Biroul Politici de Integrare ar urma să aibă deja un plan, o listă cu aceste condiționalități puse pe hârtie și discutate deja cu societatea civilă și cu Uniunea Europeană”, a spus Nicoleta Hriplivîi.

Fostul director al Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev,  salută faptul că bani trimiși de UE vor fi monitorizați. El crede că ajutorul va fi condiționat în special în privința respectării drepturilor copiilor la studii în limba română.

Criza a fost provocată intenționat ca R. Moldova să nu acceadă în UE. Sunt metode rusești, au ținut oamenii ostatici, inclusiv cei care susțin regimul separatist de la Tiraspol, a comentat Ion Iovcev. 

„Această zonă, acest regim, acest teritoriu care se numește Transnstria nu poate să fie un Kaliningrad. Mult depinde de cum se va termina războiul între Rusia și Ucraina, dar nu cred că această zona va rămâne necontrolată. Ea trebuie să devină nu numai de jure, dar și de facto, parte componentă a Republicii Moldova și în Uniunea Europeană să mergem și cu partea transnistreană. Am încredere că totuși avem viitor”, a declarat Ion Iovcev. 

Criza este pe cale de a fi soluționată cu ajutorul UE, dar în laboratoarele KGB de la Moscova se gândesc și la alte nelegiuiri pentru R. Moldova, în contextul alegerilor parlamentare care urmează, a mai atenționat Ion Iovcev.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:78 %
Vint:4,12 m/s
Fri
0
Sat
-0
Sun
-0
Mon
0
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău