Susținerea activă pe care România și Franța o acordă Republicii Moldova, subliniată la București de Emil Hurezeanu și ministrul delegat pentru afaceri europene al Franței
-
06 Februarie 16:22
![Susținerea activă pe care România și Franța o acordă Republicii Moldova, subliniată la București de Emil Hurezeanu și ministrul delegat pentru afaceri europene al Franței Susținerea activă pe care România și Franța o acordă Republicii Moldova, subliniată la București de Emil Hurezeanu și ministrul delegat pentru afaceri europene al Franței](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252212-206571.png)
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu l-a primit miercuri, 5 februarie 2025, pe ministrul delegat pentru afaceri europene al Republicii Franceze, Benjamin Haddad, aflat în vizită la București. În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme legate de cooperarea dintre România și Franța, reflectată într-un Parteneriat Strategic solid și extins în plan bilateral, la nivelul Uniunii Europene, al Alianței Nord-Atlantice și în plan global, în diferite formate multilaterale.
În cadrul discuțiilor, secretarul de stat Clara Staicu a menționat susținerea activă pe care atât România, cât și Franța o acordă Republicii Moldova și parcursului său european.
Ministrul Emil Hurezeanu a salutat nivelul excelent al relației bilaterale româno-franceze, într-un context aniversar, marcat de sărbătorirea, anul acesta, a 145 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale.
De altfel, în contextul vizitei, Unitatea Arhive Diplomatice a expus în holul Ministerului Afacerilor Externe o serie de documente de arhivă, care reliefează momentele cheie ale acestei relații. De asemenea, a fost prezentat logo-ul dedicat celor 145 de ani de relații diplomatice conceput de artistul român Mircea Cantor.
Cei doi oficiali au evocat caracterul dinamic al cooperării economice și sectoriale, ilustrat prin creșterea constantă a schimburilor comerciale și prin cooperarea aprofundată în domenii de importanță majoră. În context, ministrul Emil Hurezeanu a subliniat semnificația deosebită a cooperării româno-franceze în materie de securitate, reiterând aprecierea părții române pentru contribuția Franței la consolidarea securității Flancului Estic, prin asumarea rolului de națiune-cadru a Grupului de Luptă al NATO de la Cincu.
În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cei doi interlocutori au reiterat sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și au subliniat importanța continuării sprijinului multidimensional pentru Ucraina.
A fost acordată, totodată, o atenție deosebită evoluțiilor din Republica Moldova, ministrul român subliniind eforturile constante ale României, la nivel bilateral, pentru a asigura alimentarea Republicii Moldova cu energie electrică și cu gaze naturale, precum și pentru intensificarea sprijinului acordat Chișinăului pentru avansarea parcursului european.
Întrevederea a oferit, totodată, prilejul pentru analizarea căilor de cooperare privind combaterea ingerințelor străine, a dezinformării și a acțiunilor hibride.
Ministrul delegat pentru afaceri europene Benjamin Haddad a avut, totodată, o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri europene Clara Staicu, pe subiecte prioritare înscrise pe agenda europeană.
În cadrul discuțiilor, a fost subliniată de ambele părți importanța unității de acțiune europene în contextul marcat de numeroase provocări în plan geopolitic, fiind reiterată susținerea pentru obiectivele europene comune. Au fost discutate modalități de întărire a cooperării europene pentru a asigura securitatea și competitivitatea economică, consolidarea rezilienței și a capacității UE de pregătire pentru viitoare crize, combaterea amenințărilor hibride și a ingerințelor străine în procesele democratice de la nivelul Uniunii, precum și întărirea dimensiunii europene de apărare, respectiv avansarea politicii de extindere ca investiție strategică a Uniunii.
Secretarul de stat român a reiterat deschiderea părții române pentru consolidarea cooperării între România și Franța pe tematici de interes comun, fiind evocată în context convergența de opinii în dosare precum consolidarea securității energetice a Uniunii, inclusiv pe baza utilizării surselor de energie cu emisii scăzute de carbon sau interesul pentru promovarea unor soluții echilibrate de susținere a procesului de tranziție a industriilor energo-intensive.