Elevii celor opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană au revenit în sălile de clasă. Ministrul Educației: Se deschide o fereastră de oportunitate pentru a susține mai mult aceste instituții

  • 06 Februarie 15:29
Elevii celor opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană au revenit în sălile de clasă. Ministrul Educației: Se deschide o fereastră de oportunitate pentru a susține mai mult aceste instituții

După mai bine de o lună în care au studiat online din cauza crizei energetice, aproximativ 1.700 de elevi care își fac studiile la cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, au revenit în sălile de clasă. Într-un scurt interviu pentru Radio Chișinău, realizat de Ina Guțu, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că autoritățile se pregătesc pentru orice scenarii.

Dan Perciun: ”Au revenit la lecții elevii din toate clasele. Cei din  clasele a 9-a și a 12-a din anumite instituții frecventau, pentru că au examene și era important să continue procesul în format fizic. 

Totodată, pregătim școlile de orice scenarii. Continuăm instalarea de aparate de aer condiționat.  Pe termen mediu, pregătim proiectele tehnice pentru instalarea cazanelor pe biomasă, încât, indiferent de evoluții, aceste școli să fie mai pregătite.

Pandemia ne-a arătat că studiile online nu sunt cea mai eficientă formă de a desfășura un proces de învățământ. Sperăm, totuși, după această criză,  elevii să recupereze până în luna mai, și să nu existe un efect de lungă durată asupra rezultatelor lor.â

Radio Chișinău: Nici până la această criză procesul de studii nu era cel mai potrivit pentru aceste opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Mulți elevi fac în continuare naveta, ca de exemplu Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol. De peste 20 de ani elevii acestei instituții fac zilnic naveta la Doroțcaia, pentru a studia în limba română. Ce alte vulnerabilități a scos în evidență această criză, pe de altă parte, poate și ferestre de oportunitate?

Dan Perciun:  Oportunitățile sunt în zona mobilizării de resurse în primul rând și un accent sporit, care va fi pus pe creșterea rezilienței acestor instituții de învățământ. Pe viitor, se conturează o decizie foarte clară de investiții în cazane pe biomasă, pentru aceste instituții.  Renovarea rețelelor electrice este importantă, în condițiile când nu ai gaz și trebuie să poți să utilizezi mai multe aparate electrice pentru încălzire dar și alte necesități. Experiența prin care s-a trecut va face mai facilă alocarea resurselor suplimentare pentru aceste instituții pentru modernizare, atât din partea noastră, cât și a partenerilor internaționali pentu care subiectul a devenit mult mai vizibil acum.

Radio Chișinău: Știm că una dintre cele mai mari probleme ale acestor școli este lipsa clădirilor proprii. Ele acum închiriază aceste spații în care activează.  Credeți că prin acest ajutor european condiționat ofertat pentru regiunea transnistrene, în care s-a evidențiat clar respectarea drepturilor omului, inclusiv a acestor copiide a  studia în propria limbă,  veți pune mai multă presiune pe Tiraspol, așa încât aceste școli să aibă instituțiile proprii, să nu mai fie evacuați, sau să facă naveta. Unii dintre ei fac zeci de kilometri ca să studieze în limba română…

Dan Perciun: Situația este încă destul de volatile. Care vor fi evoluțiile pe termen mediu și lung, felul în care vor evolua relațiile cu Tiraspolul în noul context, o să fie mai clar, credem,  prin lunile aprilie- mai. Atunci se va evidenția mai bine noul echilibru între Chișinău și Tiraspol și în consecință vom putea discuta despre noi oportunități în asigurarea unor condiții educaționale mai facile pentru aceste instituții de învățământ. Ele s-ar putea într-adevăr să apară, și noi vom pune și acest subiect în discuție, alături de altele precum  accesul mass-media în regiune, circulația fără restricții pentru locuitorii ambelor maluri  ale Nistrului. ș.a. Urmează să trecem peste aceste zece zile, cu gaz livrat din UE, să vedem ce se întâmplă după. Dar aveți perfecta dreptate, se deschide această fereastră de oportunitate pentru a susține mai mult aceste instituții de învățământ.

Radio Chișinău: Și la final, dacă ați avea un mesaj pentru directorii acestor opt școli, considerați adevărate ambasade și eroi în acel spațiu în care luptă de atâția ani și sunt ostaticii unui regim pro-rus ostil

Dan Perciun:  În primul rând, le mulțumesc pentru modalitatea absolut exemplară prin care s-au mobilizat ei și cadrele didactice, pentru efortul manifestat pe perioada aceasta deloc simplă să continue procesul educational, indifferent de dificultățile cu care s-au confruntat. M-am bucurat, la fiecare ședință săptămânală, să-i văd determinați în a asigura  prezența elevilor. Toată lumea a refuzat scenariile de transportare a elevilor în afara instituțiilor, pe malul drept. Toată aprecierea și recunoștința Ministerului Educației! Vom continua să fim alături de ei, de la dotări și până la reprezentarea acestor instituții în relația cu partenerii și cu autoritățile nerecunoscute.

*

După ce Federația Rusă a stopat livrările de gaze naturale către cei aproximativ 300 de mii de locuitori din regiunea transnistreană, de la 1 ianuarie 2025, procesul de studiu a trecut în regim online, Ministerul Educației furnizând în stânga Nistrului  circa 350 de calculatoare. 

Amintim că în regiunea separatistă transnistreană activează doar opt școli cu predare în limba română, care se subordonează autorităților de la Chișinău. De-a lungul a peste trei decenii, aceste școli, împreună cu profesorii, părinții și elevii de acolo, au activat în condiții critice, ca urmare a presiunilor constante din partea autorităților separatiste, reprezentând o monedă de schimb pentru autoritățile nerecunoscute din Tiraspol în negocierile cu Chișinăul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:69 %
Vint:5,66 m/s
Fri
0
Sat
-0
Sun
-0
Mon
0
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău