Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Igor Dodon nu trebuia să-și implice familia în finanțare politică, și într-o serie de proprietăți sau de afaceri, care nu neapărat ar fi din cei mai transparenți și curați bani (Audio)
-
06 Februarie 16:04
![](https://media.radiochisinau.md/image/202312/640x360/229139-190417.jpg)
Alexandru Dodon, fratele fostului președinte socialist și lider al acestei formațiuni, reținut aseară pe aeroportul Chișinău, a fost eliberat. Potrivit Procuraturii Anticorupție, acestuia i se interzice să părăsească țara timp de 60 de zile, se menționează într-un comunicat al instituției. El este cercetat pentru complicitate la infracțiunea de îmbogățire ilicită într-un dosar inițiat în 2022. Fostul președinte a venit cu o reacție în care acuză guvernarea de presiune politică. Igor Dodon încearcă să speculeze niște acțiuni legale puse în aplicare de procurori, spune la Radio Chișinău, expertul Ion Tăbârță.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, Alexandru Dodon, fratele fostului președinte Igor Dodon, cercetat și el în mai multe dosare, a fost reținut aseară pe Aeroport, la întoarcerea din străinătate și i s-a înaintat învinuirea pentru complicitate la infracțiunea de îmbogățire ilicită. El a fost plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție și audiat. Alexandru Dodon a fost eliberat în cursul zilei de astăzi dar nu poate părăsi Rep. Moldova în următoarele două luni.
Expertul Ion Tăbârță explică la Radio Chișinău de ce a fost reținut Alexandru Dodon:
„A apărut, cu o turnură mai dramatică, în contextul când el, fiind de o bună perioadă în Federația Rusă, a decis să se întoarcă în Republica Moldova. Potrivit procedurii, în mod automat o persoană implicată într-un anumit dosar penal, el este imediat reținut. Alexandru Dodon are această acuzare”, a spus Ion Tăbârță.
Într-o reacție după reținerea fratelui său, Igor Dodon a acuzat guvernarea că ar sta în spatele reținerii. O asemenea reacție din partea lui Igor Dodon era așteptată, comentează, în continuare, expertul Ion Tâbârță:
„Domnul Igor Dodon, sigur că încearcă să speculeze și să politizeze cazul, se încearcă a i se da un anumit context electoral. De ce Alexandru Dodon, care stătea bine, mersi, în Federația Rusă, s-a întors tocmai acum, știindu-se foarte bine că cel mai probabil dumnealui va fi reținut? Igor Dodon nu trebuia să-și implice familia în finanțare politică, și într-o serie de proprietăți sau de afaceri, care nu neapărat ar fi din cei mai transparenți și curați bani……”, a declarat Ion Tăbârță.
În perioada în care Igor Dodon era președintele R. Moldova, Alexandru Dodon se implicase în afaceri în Rusia, unde devenise cofondator la două companii, împreună cu Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei aflat în lista sancțiunilor internaționale pentru interfrerențele Kremlinului în procesele electorale din Rep. Moldova. Ziarul de Gardă a scris că în 2019, Alexandru Dodon a lansat o companie cu activități declarate în agricultură, înregistrată în satul de baștină Sadova și a preluat zeci de terenuri agricole din localitate.