Aproape 200 de incendii au fost înregistrate de la începutul anului din cauza nerespectării regulilor la utilizarea sobelor. Recomandările IGSU pentru cetățeni

  • 06 Februarie 13:44
Aproape 200 de incendii au fost înregistrate de la începutul anului din cauza nerespectării regulilor la utilizarea sobelor. Recomandările IGSU pentru cetățeni Sursa foto: Moldova 1

Aproape 200 de incendii au fost înregistrate în prima lună a anului din cauza nerespectării regulilor la utilizarea sobelor în sezonul de încălzire. 20 de persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează populația asupra pericolelor sobelor și a instalațiilor de încălzit și reamintește regulile de prevenire a acestora, transmite Radio Chișinău.

Încălcarea normelor de siguranță în utilizarea surselor de încălzire a provocat, de la începutul anului, 194 de incendii și 20 de intoxicații cu monoxid de carbon. Printre victime sunt inclusiv 13 minori, iar o persoană și-a pierdut viața, a declarat șefa Direcției relații cu publicul din cadrul IGSU, Liliana Pușcașu.

„Nerespectarea regulilor anti incendiare de bază și a celor care au drept scop evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon poate duce la pagube materiale și pierderi de vieți omenești. De la începutul anului 2025 au fost înregistrate 194 de incendii soldate cu 14 victime. De asemenea, au fost raportate 9 cazuri de intoxicație în care 20 persoane, inclusiv 13 minori, au primit intoxicație cu monoxid de carbon, iar o persoană și-a pierdut viața”, a declarat Liliana Pușcașu. 

Pentru evitarea unor astfel de situații, este important să respectăm regulile de siguranță la utilizarea surselor de încălzire, să verificăm periodic sistemele de ventilație și să achiziționăm doar produse certificate, a precizat Liliana Pușcașu.

Este interzisă aprinderea focului cu lichide ușor inflamabile și lichide combustibile, cum ar fi benzină și petrol. Sobele nu trebuie supraîncălzite, iar materialele inflamabile trebuie îndepărtate de la acestea. În scopul evitării intoxicării cu monoxid de carbon este esențială verificarea sistematică a canalelor de ventilație, dar și aerisirea corespunzătoare a încăperilor. Aparatele electrice de încălzit, cum ar fi reșouri, cămine, pături, plapume și saltele electrice, trebuie achiziționate din magazine autorizate, având toate certificatele de calitate necesară. Este interzisă suprasolicitarea rețelelor electrice sau utilizarea simultană a mai multor consumatori pe aceeași rețea”, a menționat Liliana Pușcașu. 

Pentru siguranța cetățenilor, este recomandat stingerea focului din sobe pe timpul nopții și deconectarea de la priză a tuturor surselor electrice de încălzire, pentru prevenirea incidentelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:82 %
Vint:6,17 m/s
Fri
0
Sat
0
Sun
-0
Mon
-0
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău