Reacția Ministerului Justiției la decizia UE de a tăia fondurile pentru reforma justiției în R.Moldova

  • 12 Octombrie 2017 15:13
Reacția Ministerului Justiției la decizia UE de a tăia fondurile pentru reforma justiției în R.Moldova

Uniunea Europeană anunță miercuri, 11 octombrie, că nu va mai transfera fonduri către bugetul de stat al Republicii Moldova pentru a susține reformele în sectorul justiției. Aceste fonduri au fost disponibile pentru autoritățile din Republica Moldova care au fost de acord să le utilizeze pentru reforme în sectorul justiției, mai ales în perioada anilor 2014 și 2015.

Ministerul Justiției a venit astăzi cu o reacție:

  1. Suportul financiar alocat de UE pentru reformele în justiție a fost suspendat încă din anul 2015, iar din acea perioadă nu au fost debursate fonduri europene pentru implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției.
  2. Informația distribuită ieri, 11 octombrie curent, de către Delegația UE în Republica Moldova, face referire la decizia prin care sumele blocate în anul 2015 să nu fie debursate Republicii Moldova.
  3. Principala cauză a deciziei de a bloca ultima tranșă din finanțarea UE pentru sectorul justiției reprezintă faptul că „autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate”, așa cum se menționează explicit în comunicatul plasat pe site-ul Delegației UE în Republica Moldova. „Ne așteptăm ca factorii politici responsabili de conducerea Ministerului Justiției, să își asume vina ce le revine pentru restanțele și erorile din 2014 și prima parte din 2015” se mai arată în comunicat.
  4. Începând cu anul 2016, Republica Moldova a înregistrat o serie de progrese importante în sectorul justiției, de la adoptarea noii Legi a Procuraturii la adoptarea pachetului de legi privind integritatea și de la modificarea Codului Penal pentru incriminarea fraudelor cu fonduri externe până la eliminarea influenței politice în numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel de progrese au fost recunoscute de partenerii externi și au stat la baza reluării finanțărilor europene pentru Moldova care fuseseră tăiate în prima parte a anului 2015.
  5. Ministerul Justiției va continua eforturile pentru modernizarea sectorului justiției, inclusiv cu sprijinul partenerilor europeni. Precizăm că acest sprijin este oferit în continuare sub diverse forme, chiar dacă alocarea bugetară a fost deocamdată reținută.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău