”Puciul turcesc și „lecțiile patriotice” pentru moldoveni” (Revista presei)

  • 19 Iulie 2016 09:41
”Puciul turcesc și „lecțiile patriotice” pentru moldoveni” (Revista presei)

Revista presei din 19 iulie 2016

Evenimentul Zilei scrie despre ”puciul turcesc și „lecțiile patriotice” pentru moldoveni”.  Publicația reține că imediat după lovitura militară din Turcia, au urmat neliniști în Armenia și apoi în Kazahstan. Chiar dacă unda de șoc a acțiunii din Turcia s-a propagat în zona Caucazului și a Asiei, este bine ca Republica Moldova să tragă învățămintele de rigoare din toată această poveste. Și anume că nimeni nu mai este în siguranță, iar războiul modern, de tip hibrid, așa cum mai este el numit acum, are mai degrabă un caracter de „blitzkrieg multivectorial”. Unul care poate îngenunchea rapid o țară, dacă este urmată rețeta completă. Tocmai de aceea, soldații R. Moldova trebuie să fie pregătiți la orice oră, iar acest lucru nu se poate face decât prin concursul și ajutorul celor mai antrenați soldați, respectiv cei din blocul NATO. De aceea neutralitatea invocată cu atât aplomb de militanții politici pro-ruși din Moldova, deghizați sub haina de „patrioți”, trebuie să ridice întrebări serioase, scrie EvZ.

Lovitura de stat eșuată din Turcia ne obligă să tragem câteva învățăminte utile și în România, și în Republica Moldova, titrează și Adevărul. Ziarul atenționează asupra riscul autoritarismului. Un președinte cu prerogative prea multe este înclinat către asta, dat fiind că nu dă socoteală Parlamentului, iar în Republica Moldova există riscul ca alegerile prezidențiale din toamnă, în loc să fie o încercare a tuturor cetățenilor de a alege liderul cel mai bun, să se transforme într-un vot de blam la adresa actualei clase politice. Există riscul ca în fruntea statului să ajungă cineva total contraindicat, vreun dodon oarecare: a-i furniza puteri suplimentare, pentru care nu dă socoteală, înseamnă a scoate Republica Moldova de pe traseul democratic.

În Ziarul Național, editorialistul Petru Bogatu o atenționează pe Maia Sandu că deși rămâne pentru moment un candidat promițător al opoziției proeuropene, în ultimul timp a comis mai multe greșeli. Autorul se referă la cererea PAS-ului de organizare a alegerilor anticipate, un moratoriu asupra opțiunii europene atâta timp cât nivelul de trai al cetățenilor nu a crescut și că Fondul Monetar Internațional nu ar trebui să semneze un nou acord de finanțare cu Republica Moldova.  Potrivit  lui Petru Bogatu, Maia Sandu ar urma să fie mai atentă în tot ceea ce face.

Referindu-se la dezvăluirile Agenției Mondiale Antidoping (WADA) că laboratoarele din Moscova și Soci au falsificat probele de sânge și urină a sportivilor ruși dopați, ziarul Timpul atenționează că minciuna de la Soci se ia de mână cu altă minciună gogonată din anul 2014: neimplicarea Rusie în anexarea Crimeei și declanșarea conflictului în estul Ucrainei.

La 25 de ani de Independență, Moldova încă își caută identitatea. Într-o serie de subiecte lansate la această temă de Agenția IPN, fostul președinte al CEC Iurie Ciocan, opinează că „în 25 de ani, R. Moldova nu a crescut mare, noi am rămas mici cu toate fricile și complexele specifice vârstei puerile”. Pentru Iurie Ciocan Republica Moldova, la 25 de ani de Independență, încă este un stat în care societatea nu știe ce limbă vorbește și ce istorie are, se teme să-și asume viitorul, care încă nu știe cum să combine libertatea și responsabilitatea, care crede că mai poate exista din mila celor mai puternici și nu prin munca proprie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău