Elicopterul care îl transporta pe președintele Iranului Ebrahim Raisi a „aterizat forțat”. TV iraniană difuzează „rugăciuni”

  • 19 Mai 18:56
Elicopterul care îl transporta pe președintele Iranului Ebrahim Raisi a „aterizat forțat”. TV iraniană difuzează „rugăciuni”

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi „a aterizat forțat” duminică, informează presa iraniană preluată de Reuters, scrie Digi24.

Căutări intense erau în desfășurare duminică după-amiază în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul implicat într-un accident și la bordul căruia pare că se aflau președintele Ebrahim Raisi și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, în timp ce starea acestora încă nu este cunoscută și televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, transmit agențiile internaționale de presă, citate de sursă.

ACTUALIZARE 18:26 Ultima poziție a elicopterul dispărut într-o zonă muntoasă este cunoscută cu aproximație, respectiv pădurea Dizmar din apropierea orașului Varzaghan, dar căutările sunt îngreunate de condițiile meteo nefavorabile, în special ceață densă, a declarat la televiziunea de stat ministrul iranian de interne Ahmed Vahidi, care a mai spus că au existat unele contacte cu ocupanții elicopterului, fără a oferi detalii.

ACTUALIZARE 17:20 Un elicopter dintr-un convoi care transporta mai mulți oficiali iranieni, printre care și președintele Ebrahim Raisi, a efectuat duminică o aterizare forțată, a confirmat ministrul iranian de interne Ahmed Vahidi în urma relatărilor din presă, dar încă nu se cunoaște starea președintelui, relatează Reuters, preluată de Agerpres. 

Ministrul de interne a confirmat de asemenea că sunt în desfășurare operațiuni de căutare-salvare, dar acestea sunt îngreunate de condițiile meteo dificile. El nu a precizat dacă președintele Raisi se afla la bordul elicopterului implicat în accident.

Potrivit agenției de presă semi-oficiale Tasnim, citată de CNN, unele dintre persoanele care-l însoțeau pe președinte ar fi reușit să comunice cu Teheranul, ceea ce dă speranțe ca incidentul să nu se fi soldat cu victime.

Elicopterul zbura într-o zonă muntoasă din nord-vestul țării într-o formație de trei elicoptere, dintre care două transportau miniștri și oficiali, care au ajuns teferi la destinație, relatează de asemenea agenția Tasnim.

Agenția de presă oficială IRNA a relatat mai devreme, citând „informații neconfirmate”, că președintele Raisi și ministrul iranian de externe Hossein Amir-abdollahian se aflau printre pasagerii elicopterului implicat în accident.

Știrea inițială: Aterizarea a fost una „dură”, conform Reuters. Informațiile din presa iraniană sunt momentan „contradictorii”. Nu a fost făcut până acum un anunț oficial referitor la incident. „Elicopterul care îl transporta pe președinte a avut un accident și a suferit o „aterizare forțată” în regiunea Varzeghan.

Echipele de salvare se află în drum spre locul accidentului”, se arată într-un comunicat publicat pe Twitter de agenția de presă Tasnim a Iranului.

Elicopterul implicat în accident zbura într-o formație de trei elicoptere, precizează presa iraniană preluată de Agerpres.

„La câteva momente după incident, unele persoane au reușit să discute cu ayatollahul Al-Hashem, care se afla în elicopter cu Raisi, dar telefoanele nu sunt disponibile momentan”.

Agenția de presă a Iranului a transmis că accidentul de elicopter a survenit deasupra „Azerbaidjanului de Est” (provincie din Iran) și că o coloană oficială de mașini „a plecat spre Tabriz”.

Nu au existat detalii imediate despre ceea ce s-a întâmplat cu elicopterul și nici cine se afla la bord. Agențiile de presă semioficiale au oferit explicații variate pentru ceea ce se întâmplă, conform news.ro.

Salvatorii din Iran încearcă să ajungă la elicopterul în care se afla președintele Ebrahim Raisi, a informat duminică televiziunea de stat iraniană, citată de publicația britanică Mirror. „Unii dintre însoțitorii președintelui din acest elicopter au reușit să comunice cu Cartierul General Central, ridicând speranța că incidentul s-ar fi putut încheia fără victime”, a relatat agenția de presă iraniană Tasnim, pe platforma de socializare X, citată de CNN.

Nu este clar care este starea exactă a elicopterului lui Raisi. Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere. Două dintre aceste elicoptere transportau miniștri și oficiali care au ajuns la destinație în siguranță, potrivit Tasnim.

„Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imamul rugăciunii de vineri din Tabriz și ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian se aflau, de asemenea, în elicopter cu președintele”, a spus Tasnim la X.

Raisi fusese în provincia Azerbaijan duminică devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele Azerbaidanului, Ilham Aliyev. Barajul este al treilea pe care cele două națiuni l-au construit pe râul Aras.

Iranul folosește o varietate de elicoptere în țară, dar sancțiunile internaționale îngreunează obținerea de piese pentru ele. Flota sa aeriană militară datează în mare măsură de dinainte de Revoluția Islamică din 1979. Raisi, în vârstă de 63 de ani, este un dur care a condus anterior justiția din țară.

El este considerat un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analiști au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sa sau demisia din funcție.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău