La Moscova s-a stabilit că referendumul proeuropean din R. Moldova, ce se va desfășura în aceeași zi cu prezidențialele, nu trebuie să treacă sub nicio formă (Revista presei)

  • 17 Mai 11:36
La Moscova s-a stabilit că referendumul proeuropean din R. Moldova, ce se va desfășura în aceeași zi cu prezidențialele, nu trebuie să treacă sub nicio formă (Revista presei)

În editorialul său din Ziarul Național,  Nicolae Negru se referă la scrisoarea șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, expediată  „candidaților nepromovați de comisia pre-vetting” despre posibilitatea ca unul dintre membrii acestei comisii, judecătoarea Tatiana Răducanu, să fie „apropiată și să fi acționat în interesul” oligarhului fugar Veaceslav Platon și al avocatului Aurel Colenco, reprezentant principal al intereselor lui Ilan Șor.

În opinia publicistului comportamentul șefei Procuraturii Anticorupție pare contradictoriu: e de lăudat faptul că a dezvăluit, în pofida regulamentelor, o informație de mare interes public, însă, pe de altă parte, nu e clar de ce a făcut-o: ca să discrediteze, să compromită definitiv procesul de verificare a procurorilor (ea a declarat zilele trecute că nu se opune vetting-ului) sau din dulcea răzbunare, lăsându-se pradă animozității ce se observă, în ultima vreme, în relațiile dintre ea și guvernare? Se întreabă Nicolae Negru. Acesta înclină să creadă că tonalitatea pe alocuri „publicistică” a comunicatelor PA ne face să credem că Veronicăi Dragalin începe să-i placă politica.

Totodată, potrivit editorialistului Ziarului Național, odată cu demisia Tatianei Răducanu, scandalul își pierde „combustia” și e pe sfârșite, dacă nu va fi alimentat în continuare, dacă cel care a aruncat pe scena politică înregistrările mesajelor (ce corespund perfect scopului urmărit, de parcă ar fi fost fabricate) dintre Colenco și Platon, nu ne mai aruncă altă informație. Efectele politice ale scandalului le vom vedea la toamnă, conchide Ziarul Național.

Scandalul monstru dintre Dragalin și Răducanu: Șefa Procuraturii Anticorupție și-ar coordona acțiunile cu Ion Munteanu, titrează Realitatea.md. Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție ar fi început ”războiul” împotriva Tatianei Răducanu, fiind ghidată de Procurorul General Interimar, Ion Munteanu, a afirmat președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLIVE TV. În opinia lui Gligor, ”în schemă” ar fi și adjunctul Veronicăi Dragalin, Vasile Plevan, care a picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

În opinia lui Ștefan Gligor ceea ce a făcut Veronica Drăgălin este un act de sabotaj împotriva reformei justiției și comisiei de Vetting și Pre-Vetting. Mai mult este o palmă dată președintei Maia Sandu. “Dacă cineva crede că doamna Dragalin urmărește scopul de a rezolva problemele de integritate a membrilor comisiei Pre-Vetting să știți că greșiți. Doamna Dragalin are o revanșă personală, o dorință puternică de a avea o revanșă personală față de comisie, care nu a evaluat pozitiv adjunctul său Vasile Plevan, care este învinuit și acuzat de mine în cadrul investigației ce ține de comiterea unor infracțiuni de serviciu”, a spus Ștefan Gligor.

Moscova și oligarhii fugari au intrat pe ultima sută de metri în a-și desemna candidatul la funcția de președinte, scrie într-un editorial publicat de Jurnal.md, Alex Cozer. Acesta scrie că pretendenți de a fi unșii lui Putin în cadrul scrutinului din toamnă sunt destul de mulți. Majoritatea lor s-au adunat săptămâna aceasta la un fel de masă rotundă, în cadrul căreia s-a discutat despre „consolidarea eforturilor” în vederea alegerilor prezidențiale din toamnă și identificarea unui candidat comun care să câștige alegerile în prezidențiale. Potrivit surselor autprului, spectrul celor prezenți la adunare, convocată de Natalia Morari, a fost destul de larg. De la declarați unioniști și până la cei care se prezintă și astăzi drept mari iubitori de Putin. Printre ei, Chicu, Dodon, Filat, Vlah. A fost invitat și Ivan Ceban, care și-a trimis însă un reprezentat, pe deputatul Vartanian. Au mai fost și alții, mai mărunți, dar și ei oameni cu mare atașament față sau de Moscova, de Plahotniuc sau de ceilalți oligarhi fugari.

Toți au spus că e nevoie de consolidare împotriva Maiei Sandu și că ei sunt de acord să susțină un candidat comun. Iar acela nu ar trebui să fie Igor Dodon. Potrivit lui Alex Cozer, la Moscova s-a stabilit că referendumul proeuropean, ce se va desfășura în aceeași zi cu prezidențialele, nu trebuie să treacă sub nicio formă. Iar toate tunurile vor fi îndreptate împotriva plebiscitului. O altă certitudine la Moscova e că rușii, pe lângă candidatul oficial, pe care și-l vor asuma deschis, trebuie să aibă cât mai mulți candidați declarați de dreapta, așa-ziși proeuropeni sau chiar unioniști, dar care să vorbească în campanie doar despre nereușitele Maiei Sandu și să atace desfășurarea referendumului, pe care să-l prezinte drept un moft al actualei președinte sau o încercare de a-și capitaliza voturile proeuropenilor, scrie ziaristul de la Jurnal.md.

Ziarul de Gardă abordează subiectul războiului în mesajele politicienilor și al vloggerilor: între falsuri și realitate.  Ziarul scrie că în luna aprilie, în spațiul public, au fost distribuite mai multe alerte privind mobilizarea și implicarea Republicii Moldova în război. Un video făcut de un tânăr pe nume Grigore Manoli, blogger proaspăt revenit din SUA, a devenit viral pe TikTok. Acesta spunea că a primit un ordin de chemare de la un centru militar pentru clarificarea situației militare, că ar fi chemat la război și că nu are ce să apere. ZDG a analizat  mesajele, datele și faptele și a constat că nu Republica Moldova se pregătește de război, ci exponenții Moscovei continuă războiul informațional în țara noastră. Ziarul îndeamnă să nu credeți tot ce apare pe rețelele sociale sau tot ce spun politicienii. Puneți la îndoială, verificați informațiile, citiți și alte opinii la subiect. Pe scurt, nu vă lăsați manipulați!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,03 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău