Să nu râdem de Maria Zaharova, căci anunță epurări în masă, genocid (Revista presei)

  • 14 Mai 10:10
Să nu râdem de Maria Zaharova, căci anunță epurări în masă, genocid (Revista presei)

Federația Rusă ar putea organiza mai multe acțiuni de destabilizare în Republica Moldova. Expertul de la  București, Armand Goșu, a atenționat la PROTV Chișinău că „Autoritățile trebuie să fie mai atente în legătură cu evoluțiile din Găgăuzia, pentru a evita o repetare a evenimentelor din regiunea transnistreană. E riscant că Putin a pariat pe Șor și pe Guțu, asta înseamnă că Putin înțelege că nu are nicio șansă la alegerile viitoare și scenariul de care se agață este cel de destabilizare a Republicii Moldova și de folosire a Găgăuziei pentru destabilizare. Poți să îți imaginezi un scenariu, spre exemplu că doresc să își declare independența, chiar dacă n-au nicio șansă. După care orchestrează o scenetă în care 20 de băieți, îmbrăcați în uniformă de carabinieri, atacă niște bicicliști și după aceea presa rusă relatează despre genocid, moldovenii ucid găgăuzi”. Expertul spune că se așteaptă la acest tip de scenariu de destabilizare, transmite Radio Chișinău.

Într-o analiză pentru IPN, comentatorul politic Victor Pelin atenționează că nimeni nu trebuie să-și facă iluzii în privința fisurării coloanei a V-a. Autorul se referă la incidentul de la 9 mai, când și unul dintre liderii Blocului Victoria, creat recent la Moscova, din patru clone ale fostului Partidului Șor, a încercat să se afișeze și el în fruntea coloanei, alături de liderii comuno-socialiști, iar bodigarzii liderilor comuno-socialiști i-au îngrădit calea spre fruntea coloanei. Autorul scrie că „Resursele mediatice și banii pe care cercurile imperialiste rusești le pompează în destabilizarea Republicii Moldova pot drege și astupa orice fisură. Deocamdată, banii sunt pompați, în cantități uriașe, prin intermediul structurilor șoriste, fapt confirmat de organele de drept și de securitate. ... Fugarul Șor merge insistent pe urmele lui Igor Dodon, încercând să-l substituie în nișa politicilor pro-rusești. Deocamdată, Șor a reușită să-l substituie, probabil doar într-o anumită măsură, în calitate de confident al cercurilor imperialiste rusești, prin care se finanțează destabilizarea Republicii Moldova. Gruparea Șor a reușit, de asemenea, să convertească un grup important de deputați ai fracțiunii socialiste din Parlament, mai amintește autorul... dar, în pofida fisurilor apărute între comuno-socialiști și șoriști cu ocazia paradei de Ziua Victoriei, există șanse pentru medierea cu succes a conflictelor dintre cele două grupări.

Cetățenii Moldovei în privința cărora sunt aplicate sancțiunile internaționale ar putea fi trași la răspundere penală și lipsiți de cetățenie, scrie Europa Liberă cu referire la amendamentul la legea „privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale” care va fi examinat în ședința plenară a Parlamentului din 16 mai. Conform amendamentului propus de deputații PAS, în cazul în care Moldova se va alătura sancțiunilor internaționale contra propriilor cetățeni sau persoanelor juridice, autoritățile se vor adresa Procuraturii Generale pentru „inițierea proceselor penale pentru comiterea infracțiunii corespunzătoare faptelor care au dus la stabilirea în privința acestora a măsurilor respective”. Deputații propun și o derogare de la Codul Administrativ, astfel încât aplicarea sancțiunilor internaționale va fi executorie din momentul intrării în vigoare și nu va putea fi suspendată prin decizia autorităților publice sau acte judecătoreșți. Mai mult, Serviciul de Informații și Securitate va putea iniția procedura de retragere a cetățeniei de la persoanele care au dobândit cetățenia în mod fraudulos, s-au înrolat benevol în forțele armate străine, sau au săvârșit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esențiale statului. Primii moldoveni cărora le-au fost aplicate sancțiunile internaționale sunt oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. În octombrie 2022, Departamentul de Finanțe al Statelor Unite ale Americii a anunțat că aceștia sunt sancționați pentru „acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”. Anul trecut, Uniunea Europeană a adoptat măsuri restrictive în privința celor doi oligarhi, dar și deputatei Marina Tauber și fostului șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, pentru „destabilizarea situației din R. Moldova”. și Canada a aprobat o listă de persoane care vor fi sancționate pentru că ar fi colaborat cu Rusia. Astfel, pe lângă cei patru în lista sancțiunilor internaționale au mai apărut foștii deputați ai Partidului Democrat Constantin Botnari și Vladimir Andronache, dar și omul de afaceri Veaceslav Platon, amintește Europa Liberă.

Într-un editorial din Ziarul Național, comentatorul politic Nicolae Negru atenționează „Să nu râdem de Maria Zaharova, căci anunță epurări în masă, genocid”. Ministerul de Externe a calificat drept „delir halucinant” recentele declarații ale Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt al MID-ului Federației Ruse, care a comparat deciziile guvernării PAS legate de limba română cu „experimentele celui de-al Treilea Reich”. Ca de obicei, Rusia îi acuză pe alții tocmai de ceea ce se face vinovată ea însăși. Oricât de halucinantă ar părea, referința Mariei Zaharova la „al Treilea Reich” nu e întâmplătoare, nu e delir, ci expresia unei strategii cinice, nerușinate, grosolane pe care Rusia o urmează cu  perseverență, atenționează autorul. De la „simpla” excitare a moldoveniștilor, a coloanei a cincea, pentru a-i folosi ca masă de manevră în războiul său hibrid, Moscova trece la următoarea etapă pe direcția demonizării Maiei Sandu și a guvernării PAS, folosind procedeele și tiparele aplicate în Ucraina: de creare pe plan international a unei imagini „naziste” pentru Republica Moldova. După Ucraina, Moscova anunță de fapt pregătirea pentru o nouă „denazificare”: a Republicii Moldova. Chișinăul trebuie să le ia în serios, nu mai puțin serios decât rețeaua electorală pe care FSB o construiește în Republica Moldova cu ajutorul tâlharului Ilan Șor. Căci Maria Zaharova anunță de fapt, teroare, epurări în masă, genocid, atenționează Nicolae Negru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,17 m/s
Sat
23
Sun
24
Mon
27
Tue
29
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău