Viața premierului slovac Fico nu mai este în pericol după atac, anunță vicepremierul Robert Kalinak

  • 19 Mai 13:35
Viața premierului slovac Fico nu mai este în pericol după atac, anunță vicepremierul Robert Kalinak

Viața premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viața sa, a declarat duminică presei vicepremierul Robert Kalinak.

"Nu mai există pericol imediat pentru viața sa, dar starea sa rămâne gravă și necesită îngrijiri intensive", a declarat Kalinak, cel mai apropiat aliat politic al lui Fico, relatează AFP, Reuters, transmite Agerpres.

El a precizat însă că premierul nu va fi transferat de la spitalul din Banska Bystrica pentru moment.

Prim-ministrul este spitalizat de miercuri, când un bărbat a deschis focul asupra sa, lovindu-l cu mai multe gloanțe, în special în abdomen. El a suferit o operație de cinci ore miercuri și o alta, mai scurtă, vineri, ambele în spitalul de la Banska Bystrica, în centrul Slovaciei.

"Putem considera că starea sa este stabilă și că pronosticul său este pozitiv", a declarat Kalinak în fața spitalului. "Ne simțim cu toții puțin mai destinși acum", a adăugat el.

Atacatorul, poetul Juraj Cintula potrivit media slovace, în vârstă de 71 de ani, a tras cinci gloanțe spre Fico, lovindu-l cu patru dintre ele.

El a fost prezentat sâmbătă unui tribunal penal din Pezinok, la nord-est din Bratislava, care a dispus menținerea sa în detenție provizorie.

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, ocupă acest post după ce partidul său Smer-SD a câștigat alegerile legislative în toamna anului trecut.

El se află la al patrulea mandat ca prim-ministru după ce a făcut campanie cu propuneri de pace în războiul dintre Rusia și Ucraina și cu dorința sa de a pune capăt ajutorului militar pentru Kiev, care a fost transformată ulterior în realitate de guvernul său.

Tentativa de asasinat a șocat profund Slovacia, țară de 5,4 milioane de locuitori, membră a UE și NATO, profund divizată pe plan politic de ani de zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău