DOSAR TRANSNISTREAN | Pavel Horea, expert în securitate: Cheile rezolvării conflictului transnistrean le reprezintă mersul războiului din Ucraina și aspectele economice (Audio)

  • 19 Mai 14:25
0%
00:00:00
00:00:00

La etapa actuală nu există riscuri militare din zona transnistreană, consideră expertul în securitate Pavel Horea, de la Watch Dog. În opinia lui, principalele riscuri din regiune sunt de ordin economic și energetic. Expertul crede că rezolvarea dosarului transnistrean depinde de mersul războiului din Ucraina și de pârghiile economice pe care le deține Chișinăul. Totodată, el subliniază că fără un sistem de securitate și predictibilitate la capitolul securitate, nu putem aștepta investiții majore și creștere economică.

Riscurile majore din regiunea transnistreană sunt de ordin economic și energetic, susține expertul Pavel Horea. În opinia lui, la acest moment nu există un pericol militar din zona transnistreană, datorită rezistenței Ucrainei.

Riscurile din regiunea transnistreană, la această etapă, țin de anumite provocări din partea Tiraspolului. Au fost câteva cazuri, acel cu stația Maiak de la Camenca, așa-zisul atac de la sediul MGB-ului din Tiraspol, cu dronele, cu elicopterul, sau acea adunare a tuturor deputaților care a fost intens mediatiză. Acestea  generează panică, discuții, o problemă la capitolul siguranției pentru autoritățile R. Moldova. Din punctul meu de vedere, la capitolul militar nu sunt riscuri, fiindcă Ucraina este factorul care generează stabilitate pentru noi pe dosarul transnistrean. Riscuri sunt la nivel economic, aprovizionarea cu energie electrică. Chiar dacă problema gazelor practic este soluționată, mai rămâne o problemă majoră - furnizarea de energie electrică. Dacă ar sista energia de la centrala de la Cuciurgan, rutele alternative de energie electrică, care vin din România, tot pe acolo trec. Punctul de legătură este acolo. La sfârșitul lui 2024 expiră acordul de tranzitare a gazelor dintre Ucraina și Rusia, gaze care ajung în regiunea transnistreană. Din acest gaz este alimentată economia din regiunea transnistreană și centrală de la Cuciurgan care furnizează energia electrică pe malul drept, principalul consumator. Acestea sunt principalele riscuri. Să vedem care vor fi acțiunile autorităților”

În opinia expertului Pavel Horea, rezolvarea dosarului transnistrean depinde de mersul războiului din Ucraina și de pârghiile economice pe care le deține Chișinăul:

„Vedem că apar noi platforme de negocieri, formale, informale, directe. De exemplu, reprezentantul special al Kievului pe dosarul transnistrean Păun Rahovei, a fost de câteva ori și la Chișinău, și la Tiraspol. Vedem că se încearcă o eliminare a Federației Ruse din această ecuație și de a discuta direct cu autoritățile de dincolo. Funcționarii de acolo au și cetățenie ucraineană, iar Kievul are și el pârghiile lui. Și acțiunile Biroului pentru reintegrare sunt mult mai curajoase față de ceea ce era până acum. Transnistria acum e în dependență totală de R. Moldova. Cred că cheia rezolvării conflictului transnistrean este războiul din Ucraina și aspectele economice. Autoritățile noastre, chiar dacă în mod discret, încep să pună în funcțiune mecanismele care să aducă în câmpul constituțional această regiune, cu pași mici. Dar trebuie să meargă hotărâți înainte, să nu se lase intimidați de presiunile de la Tiraspol, să aibă curaj, avem pârghiile necesare”.

Dezvoltarea economică a statului și potențialele investiții în economie depind de predictibilitatea la capitolul securitate, subliniază Pavel Horea. Expertul spune că avem nevoie de o discuție în societate privind beneficiile aderării la Alianța Nord-Atlantică.

„Acest scepticism la capitolul NATO în R. Moldova este o consecință a propagandei rusești  împotriva aderării la NATO. O încercare de a cimenta ideea că R. Moldova trebuie să fie un stat neutru, chiar dacă ne aflăm într-un domeniu al absurdului. Având forțe militare ale unui stat care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova, tot acel stat promovează intens neutralitatea, ne aflăm într-un domeniul al absurdului. Trebuie o abordare sistematică și inițierea unei discuții în societate, care într-un an, doi, trei va schimba lucrurile. Și susținerea pentru aderarea la UE a crescut treptat pe măsură ce am început să discutăm tot mai mult, să analizăm, să vedem avantajele. Atunci când este generată o dezbatere în societate, atunci oamenii încep să înțeleagă mai bine, să pună întrebări și nu se lase influențați de această propagandă, care zi de zi, sub diverse metode, forme și căi, împiedică populația să înțeleagă ce este cu adevărat această alianță, care este rolul ei, beneficiile pe care le au statele care au aderat după 1990 încoace, progresele lor la capitolul economic, social și de securitate. Oamenii trebuie să înțeleagă că acolo unde nu există stabilitate și securitate nu va fi creștere economică. Fără un sistem de securitate, fără o predictibilitate la capitolul securitate , investiții majore n-o să facă nimeni aici”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:4,12 m/s
Sun
27
Mon
26
Tue
22
Wed
22
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău