Pedeapsă penală pentru demnitarii care nu execută deciziile Curții Constituționale. Proiectul a fost înregistrat în Parlament

  • 10 Iulie 2020 16:10
Pedeapsă penală pentru demnitarii care nu execută deciziile Curții Constituționale. Proiectul a fost înregistrat în Parlament

Persoanele cu funcție de demnitate publică ar putea fi trase la răspundere, inclusiv penală, pentru neexecutarea intenționată a hotărârii sau avizului Curții Constituționale. Un proiect de lege privind completarea Codului penal a fost înregistrat în Parlament, informează Bizlaw.md.

Sursa citată precizează că, potrivit documentului, demnitarii ar putea fi pedepsiți cu amendă în mărime de la 650 la 850 de unități convenționale, adică de la 32.500 la 42.500 lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani. În toate cazurile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

Totodată, Codul jurisdicției constituționale ar putea fi completat cu specificarea că ”Neexecutarea intenționată a hotărîrii sau avizului Curții Constituționale, dacă aceasta a fost comisă după aplicarea sancțiunii administrative de către Curtea Constituțională, de către o persoană cu funcție de demnitate publică, se pedepsește conform legislației penale”.

Autorul proiectului spune că, Curtea Constituțională a stabilit în repetate rânduri faptul că respectarea ordinii constituționale, inclusiv a hotărârilor Curții Constituționale, este o condiție necesară și esențială pentru buna funcționare a autorităților publice ale statului și pentru afirmarea statului de drept. Curtea a reamintit că actele instanței de contencios constituțional sunt acte oficiale și executorii pe întreg teritoriul țării, pentru toate autoritățile publice și pentru toate persoanele juridice și fizice.

De asemenea, instanța a constatat lipsa instrumentelor coercitive de punere în executare sau de sancționare în cazul neîndeplinirii cu rea-credință a obligațiilor constituționale, ce derivă din prevederile exprese ale Constituției și actele emise de Curtea Constituțională. Pentru aceste motive, Curtea a considerat necesar că Parlamentul să reglementeze răspunderea (inclusiv penală) pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărârilor Curții Constituționale, fiind transmise mai multe solicitări în acest sens.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău