Miza alegerilor parlamentare

  • 08 Octombrie 2014 16:18
Miza alegerilor  parlamentare

Alegerile parlamentare din acest an din Republica Moldova vor fi nu atât politice cât geopolitice, iar miza acestora este vectorul politicii externe pentru următorii ani – Uniunea Europeană sau cea Euroasiatică, controlată de Rusia, susțin experții.

Dacă în anul 2009 bătălia s-a dat între Partidul Comuniștilor și forțele necomuniste, în 2010 miza cursei electorale a fost menținerea la guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană, miza alegerilor din 30 noiembrie este una geopolitică, susține analistul Arcadie Barbăroșie. Porivit acestuia, oamenii nu vor vota pentru un anumit partid sau doctrină politică, ci pentru cursul politicii externe.

”Pe 30 noiembrie 2014 vor fi probabil cele mai geopolitice alegeri din istoria Republicii Modova. Linia care divizează societtae este orientarea geostrategică – integrarea europeană sau orientarea spre est, integrarea în Uniunea Vamală. Eu cred că cetățenii vor vota în primul rând în conformitate cu acest criteriu, nu doctrinar, nu lideri de partid”, a declarat analistul Arcadie Barbăroșie. 

Analistul Ion Tăbârță și-a exprimat  îngrijorarea că în condițiile unei divizări tot mai profunde a societății, indiferent de forțele care vor veni la guvernare după alegeri, Republica Moldova s-ar putea confrunta cu noi provocări interne și externe.

”Dacă vor câștiga forțele pro-europe sau partida pro-eruropeană anumite forțe din exterior vor încerca  la maximum să joace cartea găgăuză, separatismul transnistrean. Dacă vor veni forțe pro-ruse și vor deturna toate acele acorduri atunci la sigur vom avea proteste stradale”, a declarat Ion Tăbârță.

De aseemnea, analistul Cornel Ciurea vorbește despre pericole și amenințări care ar putea răsturna situația din Republica Moldova.

”Miza mare a alegerilor din 2014 ține de menținerea stabilității politice și menținerea cursului pro-european anunțat și promovat de actuala guvernare. Ambele subiecte sunt stringente și există pericole și amenințări care ar răsturna situația din Republica Moldova în direcția opusă”, a declarat analistul Cornel Ciurea.

Amintim că până în prezent 16 concurenți electorali s-au înscris în cursa electorală, iar în următoarele zile Comisia Electorală Centrală urmează să decidă  înregistrarea acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău