Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în întărirea și securizarea frontierei sale estice

  • 18 Mai 17:55
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în întărirea și securizarea frontierei sale estice

Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea și întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera Uniunii Europene în fața unor potențiali dușmani, a declarat sâmbătă prim-ministrul Donald Tusk, informează AFP, scrie Agerpres.

"Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloți", adică circa 2,34 de miliarde de euro, "în securitatea noastră și mai ales în securizarea frontierei noastre estice", a declarat Tusk, prezentând un proiect numit "Scutul estic", transmite sursa.

"Acest sistem de fortificații, de întărire a celor 400 de kilometri de frontieră cu Rusia și Belarus, va fi un element de descurajare, o strategie pentru a respinge războiul de la frontierele noastre", a adăugat Tusk, precizând că lucrări în acest sens au fost deja demarate.

Polonia, al cărei teritoriu se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad și cu Republica Belarus, precum și cu Ucraina, este îngrijorată că ar putea deveni următoarea țintă a Moscovei.

De la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, Varșovia este un susținător necondiționat al Kievului și principala țară de tranzit pentru armamentul occidental care îi sunt livrate Ucrainei.

În fața amenințării ruse, Varșovia a întreprins o modernizare rapidă a armatei sale, cu un buget de apărare de circa 4% din PIB, cel mai ridicat din statele membre ale NATO.

De asemenea, Varșovia a demarat achiziții de echipament militar în valoare totală de mai multe miliarde de dolari, în principal din SUA și Coreea de Sud.
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău