Vladimir Bolea a prezentat viziunea Republicii Moldova pentru o agricultură sustenabilă în cadrul celei de-a 34 sesiuni a Conferinței Regionale FAO pentru Europa

  • 18 Mai 12:45
Vladimir Bolea a prezentat viziunea Republicii Moldova pentru o agricultură sustenabilă în cadrul celei de-a 34 sesiuni a Conferinței Regionale FAO pentru Europa

Viziunea Republicii Moldova pentru o agricultură sustenabilă a fost prezentată de vicepremierul Vladimir Bolea în cadrul celei de-a 34 sesiuni a Conferinței Regionale FAO pentru Europa, desfășurată la Roma.

El a vorbit despre importanța inovațiilor și a digitalizării în agricultură, după cum explică corespondenta RRA, Elena Postelnicu. În contextul în care Republica Moldova deține președinția la FAO până în 2026, vicepremierul și ministru agriculturii, Vladimir Bolea, a prezentat, în aceste zile, la Roma, angajamentul Guvernului de la Chișinău de a integra practici sustenabile în sectorul agricol și de a promova digitalizarea acestuia.

Vladimir Bolea: Practic, este cea de-a 34 Conferință Regională FAO. Problemele sunt, din punctul meu de vedere, unele foarte din importante, care au fost discutate toate aceste zile și urmează să identificăm la nivel de organizație FAO, la nivel de guverne naționale soluții pentru ele. Vorbim de problema secetei, foametea, reducerea acestor probleme. Evident că noi lucrăm și asupra prețurilor, pentru că regiunea care o prezentăm noi aici și /.../ de bazinul Mării Negre, României, Republica Moldova, Ucraina. Nu există pericolul foametei, dar există problema prețurilor foarte mici cauzate drept consecință a războiului provocat de Federația Rusă și, practic, aceste lucruri sunt extrem de importante și urmează a fi discutate ca să găsim soluțiile de comuncare.

Reporter: Ați venit foarte des în Italia, ați fost foarte bine primit. Se văd rezultatele și în Republica Moldova?

Vladimir Bolea: Avem o relație foarte bună cu mai mulți miniștri din statele Uniunii Europene. Republica Moldova are un proiect foarte ambițios de țară. Sper în 2030 să aderăm la Uniunea Europeană și ca să putem să reușim, avem nevoie de - eu le numesc procesele astea scurtcircuitarea proceselor, adică este modul de a învăța rapid din experiența altor colegi și în acest parcurs ne ajută Germania, Austria, România, evident, Polonia și Italia, Bulgaria. Sunt țări cu diferit parcurs. Unii au stat la baza formării Uniunii Europene, alții au intrat acum, în 2007, adică e foarte proaspătă memoria procesului de aderare și a procesului de preaderare și eu, ca ministrul agriculturii din Republica Moldova, am nevoie de experiența lor pentru a evita repetarea celor tipuri de greșeli.

Vicepremierul și ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, se va întâlni sâmbătă seara cu cetățenii moldoveni din Milano.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
1
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău