Președinta Georgiei a anunțat vetoul său la legea „influenței străine”

  • 19 Mai 09:25
Președinta Georgiei a anunțat vetoul său la legea „influenței străine”

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a anunțat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenței străine', care a suscitat proteste masive în această țară din Caucaz, transmite AFP, scrie Agerpres.

'Astăzi, am pus un veto (...) la legea care este rusă în esența sa și care contravine Constituției noastre', a spus Salome Zurabișvili într-o declarație televizată, notează sursa.

Este vorba totuși despre un veto cu valoare mai ales simbolică al președintei proeuropene, aflată în conflict cu guvernul, având în vedere că partidul la putere, 'Visul georgian', inițiatorul legii, dă asigurări că dispune de suficiente voturi în parlament pentru adoptarea definitivă a legii.

Textul aprobat marți de parlament este denunțat de detractorii săi ca vizând să deturneze Georgia de Uniunea Europeană pentru a o antrena spre Rusia.

El a provocat ample manifestații, care durează de mai bine de o lună și la care au luat parte mii de persoane, mai ales tineri.

NATO, Comisia Europeană și ONU au condamnat această inițiativă a guvernului georgian.

Legea impune ONG-urilor sau media a căror finanțare provine în proporție de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca 'organizație care urmărește interesele unei puteri străine', și să se supună unui control administrativ.

Detractorii au numit-o 'legea rusă' dată fiind similitudinea sa cu o lege votată în Rusia.

Președinta Zurabișvili a propus amendamente la proiectul de lege, dar a prevenit contra oricăror negocieri 'artificiale'.

În ce-l privește, prim-ministrul Irakli Kobakhidze s-a declarat dispus să evoce posibile modificări.

Georgia, fostă republică sovietică, este candidat oficial la aderarea la UE din decembrie 2023 și aspiră, de asemenea, să devină membru al NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău