Civilii din Harkov sunt ținuți de ruși în subsoluri ca să fie folosiți ca "scuturi umane". Cine fuge este executat (oficiali ucraineni)

  • 18 Mai 16:10
Civilii din Harkov sunt ținuți de ruși în subsoluri ca să fie folosiți ca

Forțele ruse au capturat zeci de civili în orașul de graniță Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofițer de poliție regional acuzând că cei capturați au fost folosiți ca „scuturi umane”, relatează CNN, la care face referire Digi24.

Moscova și-a intensificat ofensiva în nordul Ucrainei. Săptămâna trecută a  lansat cea mai surprinzătoare operațiune din doi ani de război, trecând granița de nord în încercări reînnoite de a captura Harkov, al doilea cel mai populat oraș al țării, notează sursa.

Vovchansk, în nordul regiunii Harkov, s-a confruntat cu un atac, forțele ruse pretinzând că controlează satele din jur și forțând civilii să fugă. Serhii Bolvinov, șeful departamentului de investigații al poliției regionale din Harkov, a declarat vineri pentru postul public Suspilne News că soldații ruși au ținut aproximativ 40 de civili într-un subsol, în apropierea „centrului lor de comandă”. 

Oamenii sunt interogați, iar „cei care efectuează interogatorii se prezintă ca angajați FSB”, a spus Bolvinov, referindu-se la agenția de securitate internă a Rusiei, adăugând că captivii sunt folosiți ca „scuturi umane”.

El a spus că captivii erau în mare parte bătrâni care „nu au vrut să se evacueze” și au fost capturați când au decis în cele din urmă să plece spre teritoriul controlat de forțele ucrainene. 

Bolvinov a spus că un locuitor în vârstă de la Vovcensk a fost ucis de soldații ruși după ce a refuzat să se supună ordinelor lor și a încercat să scape. Detaliile au venit la o zi după ce ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, a declarat că rușii iau prizonieri civili în nordul Vovcensk.

„Cunoaștem primele cazuri de execuții de civili de către armata rusă”, a anunțat Klymenko pe canalul său Telegram, adăugând: „Unul dintre locuitorii din Vovchansk a încercat să evadeze pe jos, a refuzat să se supună comenzilor invadatorilor și rușii l-au ucis” Anchetatorii poliției au deschis un dosar penal pe motiv de încălcare a regulilor de război, a spus el, adăugând că evacuările au fost în curs în acea zonă până joi.

CNN nu poate verifica în mod independent afirmațiile lui Bolvinov și a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii. Rusia nu a comentat cu privire la trupele sale care folosesc civili ca scuturi umane sau care vizează pe cei care încearcă să se refugieze.

Forțele ruse au lansat vineri atacuri aeriene la Harkov, ucigând cel puțin trei persoane și rănind 28, a declarat primarul Ihor Terekhov într-o postare Telegram. Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, a declarat vineri într-o postare Telegram că districtul a fost lovit de două ori de bombe aeriene ghidate.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a amânat săptămâna trecută toate vizitele externe, în timp ce țara se confruntă cu noua ofensivă. Într-un interviu acordat AFP, difuzat vineri, Zelensky a spus că ofensiva rusă din regiunea Harkov „nu este stabilizată, este controlată”. 

El a afirmat că forțele ucrainene controlează rutele de intrare ale trupelor ruse în regiune, dar că operațiunea rusă continuă. Președintele Ucrainei a mai declarat că ar putea exista mai multe valuri de atacuri rusești asupra regiunii și a subliniat necesitatea sistemelor de rachete Patriot pentru a îndepărta trupele ruse din Harkov.

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută un pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari în muniții de apărare aeriană și alte arme.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău