NASA și ESA caută urme de viață străveche pe Marte. Un nou instrument va fora 2 metri sub suprafața pentru a căuta gheață neafectată de radiații
-
18 Mai 18:25
NASA și ESA caută urme de viață străveche pe Marte cu ajutorul unui nou instrument capabil să foreze 2 metri sub suprafața planetei, pentru a căuta gheață neafectată de radiații.
NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) au semnat un acord pentru a extinde activitatea NASA cu privire la roverul ExoMars Rosalind Franklin, o misiune condusă de ESA care va fi lansată în 2028 și care va căuta semne de viață străveche pe Marte, notează G4Media.
Prin acest memorandum de înțelegere, Programul de servicii de lansare al NASA va achiziționa un furnizor comercial american de lansări pentru roverul Rosalind Franklin.
De asemenea, agenția va furniza unități de încălzire și elemente ale sistemului de propulsie necesare pentru aterizarea pe Marte.
Un nou instrument de pe rover va fi primul care va fora până la o adâncime de până la 2 metri sub suprafață pentru a colecta mostre de gheață care au fost protejate de radiațiile de la suprafață.
„Capacitățile unice de forare ale roverului Rosalind Franklin și laboratorul de mostre de la bord au o valoare științifică remarcabilă pentru căutarea de către omenire a dovezilor de viață trecută pe Marte”, a declarat Nicola Fox, administrator asociat al Direcției Misiunilor Științifice de la sediul central al NASA din Washington.
NASA are ambiții mari pentru Marte, dar se confruntă cu probleme bugetare pe Pământ
„NASA sprijină misiunea Rosalind Franklin pentru a continua parteneriatul puternic dintre Statele Unite și Europa în vederea explorării necunoscutului în sistemul nostru solar și dincolo de acesta.”
Prin intermediul unui parteneriat existent, separat, cu Centrul Aerospațial German (DLR) și cu agenția spațială franceză CNES (Centre National d’Etudes Spatiales), NASA contribuie cu componente cheie la principalul instrument științific al roverului Rosalind Franklin, Mars Organic Molecule Analyzer, care va căuta elementele constitutive ale vieții în probele de sol.
NASA are un parteneriat de lungă durată cu Departamentul Energiei pentru a utiliza surse de energie radioizotopică în misiunile spațiale ale agenției și va colabora din nou cu Departamentul Energiei pentru utilizarea unor unități de încălzire radioizotopică ușoare pentru rover.