Igor Dodon a semnat un acord de colaborare cu Uniunea Economică Eurasiatică

  • 03 Aprilie 2017 13:35
0%
00:00:00
00:00:00

Președintele Igor Dodon a semnat luni, 3 aprilie, un acord de colaborare cu Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Moscova, care însă este contestat de majoritatea parlamentară, dar și de experți deoarece nu are nicio valoare juridică.

Pe de altă parte, Igor Dodon speră că în scurt timp Republica Moldova va obține și statutul de observator în cadrul acestei organizații. 

Documentul a fost semnat în cadrul unui forum internațional desfășurat la Chișinău, dedicat colaborării dintre Uniunea Eurasiatică și Republica Moldova. Acordul nu presupune aderarea la această structură, dar nici nu contravine altor acte semnate de Republica Moldova, inclusiv Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a declarat Igor Dodon.

Pe de altă parte, premierul Pavel Filip a declarat luni, 3 aprilie, că acordul nu are nicio valoare juridică și face parte dintr-o acțiune de PR a lui Igor Dodon.

De aceeași părere este și expertul Iulian Groza, fost ministru-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Chiar și acordul propriu-zis conține un punct în care se menționează că acest Memorandum nu este un acord internațional și nu creează pentru Părți drepturi și obligații reglementate de dreptul internațional.

Igor Dodon a anunțat că săptămâna viitoare liderii statelor membre ale Uniunii Eurasiatice vor examina cererea sa privind acordarea statutului de observator pentru Republica Moldova la această organizație. Iulian Groza a menționat însă că cererea de acordare a acestui statut a fost transmisă cu încălcarea procedurilor.

Potrivit sondajelor realizate în ultimii ani, numărul adepților integrării europene și ai celor care se pronunță pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan,  este aproximativ același.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău