Mitropolia Basarabiei l-a distins pe scriitorul Andrei Breabăn cu ordinul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, gradul III

  • 27 Aprilie 18:35
Mitropolia Basarabiei l-a distins pe scriitorul Andrei Breabăn cu ordinul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, gradul III

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, scriitorul Andrei Breabăn a fost distins cu ordinul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, gradul III, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru promovarea și susținerea Bisericii Ortodoxe Române.

 
Distincția i-a fost înmânată de Consilierul Cultural al Mitropoliei Basarabiei, Părintele Maxim Melinti, în cadrul evenimentului de lansare a celor 5 volume din seria „Epopeea ștefaniană. Cavalerii Crucii”, semnate de Andrei Breabăn, care a avut loc în data de 25 aprilie 2024, la Biblioteca Onisifor Ghibu din Chișinău.
 
Evenimentul a fost prezidat de Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicienii Mihai Cimpoi și Ion Hadârcă, Leonid Popescu, maestru în arte, iar moderatori au fost Dumitru Maxim și Vitalie Raileanu, directorul bibliotecii.
 
În numele ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, Părintele Maxim Melinti l-a felicitat pe scriitorul Andrei Breabăn, pentru lansarea acestor lucrări de o rară valoare și a exprimat prețuirea și recunoștința pentru munca și contribuția sa la apărarea și promovarea valorilor naționale și creștin-ortodoxe.
„Pasiunea sa neobosită de scriitor și cercetător îl ajută pe domnul Breabăn să scoate în lumina tiparului opera sa extraordinară, care fascinează un public larg, încurajând pe toți să cunoască trecutul și să iubească atât istoria și cultura românească, cât și credința strămoșească”, a notat Consilierul Cultural al Mitropoliei Basarabiei, Părintele Maxim Melinti.
 
Originar din județul Suceava, scriitorul și cercetătorul Andrei Breabăn și-a dedicat viața pentru a studia și a face cunoscute publicului larg detalii din viața marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, dar alte file importante din istoria poporului român.
 
Alte lucrări semnate de Andrei Breabăn care i-au adus înaltă apreciere din partea publicului și mediului academic sunt: „La porțile destinului” (I. Cărări tenebroase, II. Zori însângerați), roman istoric, Editura Salonul Literar Vrancea, 2020; „Domnii paralele” (I. Două săbii într-o teacă, II. Cavalerul negru), roman istoric, Editura Semne, 2021; „Vitejii Măriei Sale” (I. Cneaghina Marușca, II. Stăpân în Țara Moldovei), roman istoric, Editura Timpul, Iași 2020; „Și dacă mâine ar veni…”, eseuri, Editura Timpul, Iași 2021.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Arhivă Radio Chișinău