Caz de toxinfecție alimentară în grup, într-un restaurant din Chișinău. Precizările ANSP
-
27 Aprilie 16:30
Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță despre înregistrarea unui caz de toxiinfecție alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău.
În cadrul investigațiilor de laborator a probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.
Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic.
De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.
ANSP atenționează populația că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, este necesar de RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:
- Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului și înainte de masă;
- Separarea produselor gata și a materiei prime în frigider;
- Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
-Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
- Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.