Experți: Rusia investește circa 3,5 miliarde de euro pentru a deturna guvernarea pro-europeană de la Chișinău

  • 25 Septembrie 15:52
Experți: Rusia investește circa 3,5 miliarde de euro pentru a deturna guvernarea pro-europeană de la Chișinău

Federația Rusă investește circa 3,5 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta un procent din PIB-ul Republicii Moldova, pentru a prelua puterea de la Chișinău, estimează experții. Propaganda rusă în România are menirea să slăbească încrederea în UE și NATO și să afecteze ajutorul pentru Ucraina. Experți de la Chișinău și București au prezentat principalele narațiuni ale propagandei ruse, în cadrul unei conferințe organizată la București de Asociația Expert Forum, transmite Radio Chișinău.

În raportul realizat de experții Watchdog, în perioada aprilie-august 2024, au fost identificate peste 1.540 de narațiuni pe Telegram, cu scop manipulator privind procesele electorale din această toamnă din Republica Moldova, dintre care peste 300 având ca țintă discreditarea referendumului.

Directorul Comunității, Valeriu Pașa, a evidențiat și estimat natura, miza și mărimea investițiilor pe care Rusia le face cu scopul de a deturna guvernarea pro-europeană în Republica Moldova. Acestea pot fi comparate cu costurile unui raid de rachete și drone, de circa 2.2 miliarde de euro, în Ucraina.

„Putin nu a ocupat nici un kilometru în plus din teritoriul ucrainean, prin acest raid de săptămâna trecută, care l-a costat miliarde, cu speranța că poți să preiei controlul puterii într-o țară aparte, fie ea și mai mică, și încă și în spatele Ucrainei, pentru Putin asta este foarte fezabil. În logica cheltuielilor de război, aceștia nu sunt bani mari. Anul acesta, estimăm că Federația Rusă va introduce circa un procent din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, reprezentând aproximativ 3,5 miliarde de euro, pentru a influența alegerile noastre. Cu acest fel de amenințare avem de a face. Dacă îmi dă cineva 3,5 miliarde de euro să intervin în alegerile din România, oricine devine președinte”, a spus Valeriu Pașa.

Cele mai frecvente narațiuni ale propagandei ruse împotriva referendumului pro-european în Republica Moldova induc cetățenilor ideea că plebiscitul s-ar organiza cu încălcarea normelor legale și democratice, că alegerile prezidențiale ar fi fraudate și că scrutinul este periculos în vremurile pe care le trăim, a explicat autoarea raportului realizat de Watchdog, Rodica Pîrgaru. 

Și în România, unde tik-tok, cu aproape 9 milioane de utilizatori, ajunge să devanseze rețeaua Facebook, narațiunile propagandei ruse îndreptate împotriva UE și NATO, urmăresc de fapt colateral, scăderea susținerii pentru Ucraina, spune Mădălina Voinea, de la Expert Forum.

Principalele trei narațiuni ale propagandei ruse în România sunt că războiul de agresiune al Rusiei ar fi fost generat de expansiunea NATO, iar Uniunea Europeană este o dictatură similară celei comuniste.

Și directorul Expert Forum, Sorin Ioniță, a subliniat importanța „umplerii golului informațional” în vederea creării unei societăți reziliente la propagandă.

Acțiuni coordonate în vederea adoptării unor măsuri de reglementare a conținutului informațional pe rețelele sociale, la nivel european, campanii la nivel național de predare a unei istorii alternative în școli, raportată la realitățile de azi, prin explicarea rolului NATO, UE și a relațiilor cu Federația Rusă, sunt câteva dintre recomandărilor expiraților din România în lupta cu dezinformarea și propaganda rusă.

Dezinformarea și propaganda, folosită ca armă politică, evidențiază nevoia schimbării de paradigmă. Dacă, anterior, procesele electorale erau puse pe seama partidelor politice, în prezent, societății civile îi trebuie atribuit rolul de monitorizare a integrității electorale, mai subliniază experții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:5,14 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
18
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău