Directorul Comunității Energetice, Artur Lorkowski: „R. Moldova și Ucraina au demonstrat o pregătire exemplară pentru iarna care urmează”

  • 25 Septembrie 17:12
Directorul Comunității Energetice, Artur Lorkowski: „R. Moldova și Ucraina au demonstrat o pregătire exemplară pentru iarna care urmează”

Progresul Republicii Moldova în implementarea soluțiilor inovatoare privind securitatea aprovizionării cu gaze, precum și solidaritatea țării noastre cu Ucraina, în procesul de transformare a sectorului energetic, au fost subiectele evidențiate în cadrul celei de-a 19 ediții a Forumului Gazelor al Comunității Energetice, desfășurat la Viena, acolo unde directorul comunității respective a menționat că „Republica Moldova și Ucraina au demonstrat o pregătire exemplară pentru iarna care urmează”.

Evenimentul a reunit peste 140 de participanți din ministere, autorități de reglementare și mediul de afaceri din statele contractante ale Comunității Energetice, care au discutat despre „scenariile de aprovizionare cu gaze din surse alternative prin renunțarea la gazele rusești și angajamentul țărilor europene pentru decarbonizare”. 

Securitatea energetică depinde de stocurile naționale solide și de tarife de transport echitabile. Aceste rezerve reprezintă o linie de salvare în lunile de iarnă, mai ales pe măsură ce tranzitul gazelor se îndepărtează de sursele rusești și explorează rutele Nord-Sud. Republica Moldova și Ucraina au demonstrat o pregătire exemplară pentru iarna care urmează, iar solidaritatea între aceste țări este mai importantă ca oricând în aceste vremuri dificile”, a declarat Artur Lorkowski, Directorul Comunității Energetice.

Potrivit Ministerului Energiei, discuțiile au abordat pregătirea infrastructurii energetice pentru sezonul rece prin diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale. De asemenea, s-a discutat cooperarea regională pentru asigurarea stabilității energetice, cu accent pe creșterea capacităților de stocare și transport a gazelor naturale.

În acest context, au fost apreciate reformele de reglementare implementate de Republica Moldova privind securitatea aprovizionării cu gaze, în mod special fiind menționate stocurile de gaze, Regulamentul și Planul de acțiuni pentru situații excepționale și Planul de iarnă 2024-2025, elaborate de ministerul Energiei. De asemenea, a fost subliniată importanța cooperării Republicii Moldova și Ucrainei, pentru depășirea provocărilor geopolitice, alimentate de Federația Rusă”, specifică Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă. 

Comunitatea Energetică este o organizație internațională fondată în anul 2005. Aceasta reunește țările membre ale UE și state ca Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina, cu scopul de a crea o piață integrată a energiei paneuropene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
18
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău