Oamenii de știință s-au uitat în premieră sub un ghețar din Antarctica. Ceea ce au descoperit reprezintă un potențial dezastru pentru planetă

  • 22 Septembrie 17:57
Oamenii de știință s-au uitat în premieră sub un ghețar din Antarctica. Ceea ce au descoperit reprezintă un potențial dezastru pentru planetă

Cercetătorii au folosit spărgătoare de gheață și roboți subacvatici pentru a ajunge în premieră până la baza Ghețarului Thwaites din Antarctica, unul cu o suprafață mai mare decât cea a Marii Britanii, descoperind că acesta se topește într-un ritm accelerat și s-ar putea afla pe o cale ireversibilă către prăbușire, relatează CNN.

O echipă de oameni de știință reuniți sub denumirea „International Thwaites Glacier Collaboration” studiază de 6 ani acest ghețar uriaș aflat pe Coasta Walgreen din nord-vestul Antarcticii pentru a înțelege mai bine cum și când s-ar putea prăbuși, scrie HotNews

Ei și-au publicat acum constatările într-o serie de studii care oferă cea mai clară imagine privind Ghețarul Thwaites și viitorul său. În unul dintre studiile publicate joi cercetătorii îl numesc „sumbru”.

Rob Larter, un geofizician marin de la British Antarctic Survey, a declarat că pierderea rapidă a gheții se va accelera secolul acesta, după ce retragerea Ghețarului Thwaites a accelerat deja considerabil în ultimii 30 de ani.

„Constatările noastre indică că el urmează să se retragă și mai mult și mai rapid”, a subliniat el.

Cercetătorii se tem că prăbușirea Ghețarului Thwaites ar putea provoca un efect de domino

Cercetătorii estimează că Thwaites și Banchiza Antarctică s-ar putea prăbuși în decurs de 200 de ani, un eveniment cu potențial de catastrofă la nivel mondial.

Doar Ghețarul Thwaites, cu un volum total de 483.000 km, înglobează suficientă apă pentru a crește cu 65 de centimetri nivelul oceanului planetar, dacă se topește. Ca suprafață el este mai mare decât Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord puse la un loc și de dimensiunea aproximativă a Insulei Britanice.

Dar întrucât se află pe coasta Antarcticii el acționează de asemenea ca un „dop” care ține în loc vasta banchiză de gheață de pe continent.

Unele modelări sugerează că prăbușirea Ghețarului Thwaites ar putea declanșa un efect de domino care să ducă în cele din urmă la creșterea nivelului oceanelor cu până la 3 metri.

„Antarctica rămâne cea mai mare necunoscută în ceea ce privește înțelegerea noastră și prognozarea creșterii viitoare a nivelului oceanelor”, a declarat echipa de cercetători într-un comunicat remis presei.

Unul dintre studiile efectuate de aceștia a presupus folosirea datelor din satelit și GPS pentru a evalua impactul mareelor asupra ghețarului. Constatarea a fost că apa de mare a reușit să se infiltreze cu până la 1,8 kilometri sub Thwaites.

Acest fenomen cunoscut de ani de zile din numeroase alte studii îngrijorează deoarece apa mai caldă care se infiltrează sub ghețar îi șubrezește baza, ducând la accelerarea topirii și alunecarea spre ocean.

Oamenii de știință au constatat și un lucru îmbucurător

Însă echipa de cercetători a venit și cu o veste bună în ceea ce privește unul dintre procesele naturale care ar putea cauza topirea rapidă a gheții.

Una dintre îngrijorările legate de ghețarul Thwaites este că, dacă acesta se va prăbuși, pe coasta arctică unde se afla vor rămâne blocuri uriașe de gheață ale căror margini vor fi expuse acțiunii oceanului.

Cercetătorii se tem că acestea pot deveni foarte rapid instabile și că se vor prăbuși la rândul lor în ocean, lăsând expuse alte blocuri și mai înalte din spatele lor, un proces care se tot repetă apoi.

Însă noile modele computerizate realizate de echipa de cercetători care studiază Ghețarul Thwaites din 2018 arată că, deși acest fenomen este real, probabilitatea ca el să se întâmple aici este mai mică decât se credea anterior.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
2
Mon
2
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău