Electorala 2024 | Vicepreședintele CEC, Pavel Postică: „Agitație electorală pot face doar partidele politice care au fost înregistrate la referendum”

  • 25 Septembrie 15:33
Electorala 2024 | Vicepreședintele CEC, Pavel Postică: „Agitație electorală pot face doar partidele politice care au fost înregistrate la referendum”

Comisia Electorală Centrală a aprobat modelul buletinului de vot pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumul constituțional din 20 octombrie. 11 candidați au fost înregistrați de CEC pentru a participa în alegerile pentru funcția de șef al statului, iar pentru referendumul republican constituțional, care va avea loc în aceeași zi, au fost înregistrate 14 partide politice, care vor putea face agitație pro sau contra aderării Repubicii Moldova la Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.

Comisia Electorală Centrală a aprobat modelul buletinului de vot pentru alegerile prezidențiale. Ordinea de înscriere a concurenților electorali în buletinul de vot va fi următoarea:

  • Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor;
  • Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
  • Renato Usatîi, de la formațiunea „Partidul Nostru”;
  • Vasile Tarlev de la Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  • Irina Vlah, candidat independent;
  • Ion Chicu, din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
  • Andrei Năstase, candidat independent;
  • Octavian Țîcu, susținut de Blocul electoral „Împreună”;
  • Victoria Furtună, candidat independent;
  • Tudor Ulianovschi, candidat independent;
  • Natalia Morari, candidat independent.

La referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care se va desfășura, la fel, pe 20 octombrie, au fost înregistrate 14 partide, dintre care 12 vor face agitație pentru opțiunea de vot „DA” și două pentru opțiunea „NU”. Întrebarea care va apărea în buletinul de vot la referendum este: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Printre formațiunile care susțin aderarea la UE se numără partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate, partidul fondat de primarul Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională, Partidul Social Democrat European, precum și partidele Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”, partidul „Democrația Acasă”, „Alianța pentru Unirea Românilor”,, partidul politic „Noi”, Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă”, Partidul Verde Ecologist, „Mișcarea Respect Moldova” și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.

Comuniștii și partidul „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor, sunt împotriva aderării la Uniunea Europeană.

Conform normei legale, doar partidele care s-au înregistrat la Comisia Electorală Centrală pot face agitație electorală pentru referendum, a explicat vicepreședintele CEC, Pavel Postică.

„Pot face agitație electorală doar participanții la referendum care sunt înregistrați de către Comisia Electorală Centrală, adică doar acele partide politice care oficial au fost înregistrate în cursa electorală pentru a participa la referendumul republican constituțional.

Și cetățenii Republicii Moldova au dreptul să supună discuțiilor libere orice platformă electorală, orice subiect scos la referendum. Aici trebuie să facem diferență între libertatea de exprimare a cetățeanului și campania de agitație electorală activă”, a precizat Pavel Postică.

Pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie vor fi deschise 2.221 de secții de votare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău