Despre deportările staliniste din Basarabia trebuie să vorbim și să scriem până i se va face dreptate ultimului deportat (Revista presei)

  • 08 Iulie 08:59
Despre deportările staliniste din Basarabia trebuie să vorbim și să scriem până i se va face dreptate ultimului deportat (Revista presei)

„Calvarul deportărilor continuă” este titlul unui editorial semnat de Petru Grozavu în Ziarul de Gardă despre una din cele mai dramatice pagini din istoria românilor basarabeni, transmite Radio Chișinău.

„În trei valuri de deportări, din Basarabia au fost ridicate între 80 și 100 de mii de persoane, condamnate pe nedrept de un regim care nu avea niciun drept asupra Basarabiei. A fost și rămâne o crimă pentru care nu vrea să-și asume nimeni nicio responsabilitate și după aproape 80 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.”

De la an la an, sunt tot mai puțini deportați: 6603 în 2024 față de peste 20 de mii acum 32 de ani.

”Despre deportările staliniste din Basarabia trebuie să vorbim și să scriem până nu i se va face dreptate ultimului deportat. Dacă ne doare cumva ceea ce a fost” concluzionează Petru Grozavu.

”Logica rusească cea mai logică din lume” titrează Ziarul Național într-un editorial satiră.

Autorul face trimitere la studiul sociologic efectuat recent de Levada-Centru ”care a stabilit că logica rusească e diferită de a celorlalte popoare, e cea mai logică din lume: 65 la sută din ruși consideră că pentru omorârea oamenilor și distrugerile din Ucraina este responsabilă nu țara lor, ci SUA și țările NATO. Fiecare al zecelea rus crede că Ucraina însăși e de vină că a fost invadată și atacată de Rusia și suportă, al treilea an, pierderi de vieți omenești și distrugeri, 8% din ruși nu pot numi un vinovat concret și doar 6% consideră că responsabilă pentru război este Rusia. O treime din ruși cred justificată o eventuală aplicare a armei nucleare în Ucraina, pentru nimicirea totală și transformarea în pulbere a „fraților” ucraineni.

Armata rusă invadează Ucraina, omoară și distruge, rade de pe fața pământului localitățile ce le întâlnește în cale, iar de vină sunt americanii și europenii! Sau ucrainenii înșiși! ” constată autorul editorialului.

Portalul anti-dezinformare, Veridica, publică un interviu cu un expert militar ucrainean: „Este mult mai ușor să eliberăm Crimeea decât orașul Donețk” spune Oleg Jdanov, care este unul dintre cei mai importanți analiști militari din Ucraina, colonel sovietic și ucrainean în rezervă, profesor la Academia Națională Militară de la Kiev. Potrivit lui, Rusia caută imigranți pentru a-i trimite pe front iar acum toate rezervele rusești sunt în Ucraina.

”Războiul se va termina atunci când va exista suficientă voință politică la Washington și în alte capitale occidentale. În 2022 am avut o serie de șanse ratate pentru a ajuta Ucraina să învingă. Vorbim, de exemplu, de lend lease, de un sprijin mult mai consistent și rapid, care însă nu a venit. Nici acum nu este târziu, însă vremurile sunt puțin altfel. În decembrie 2024 mă aștept să văd o altă situație pe front. Sper să reușim să preluăm inițiativa în război și să începem distrugerea treptată a trupelor ruse” spune în încheierea interviului expertul militar ucrainean, Oleg Jdanov. 

Deschide.md publică un editorial semnat de analistul de la București Iulian Chifu, despre alegerile din Franța. ”Salvarea Franței – strategia Macron, cu risc maxim”, titrează autorul.

Alegerile franceze au reconfirmat rezultatele de la europarlamentarele din 9 iunie și, totodată, au așezat pariul făcut de președintele Emmanuel Macron, cu risc mare dar cu relevanță, atunci când a optat pentru a convoca alegeri anticipate. 

Liderul de la Paris a optat să îndiguiască extrema dreaptă și să o izoleze, pariind pe faptul că Reuniunea Națională nu va obține majoritatea absolută, blocându-i ascensiunea și obligând restul forțelor politice la o formulă de alianță care prezintă în turul doi din 7 iulie cele mai polarizate alegeri ale Franței dinaintea încheierii Răboiului Rece.

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,74
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Mon
14
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău