Oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon, cu sprijinul Kremlinului, și-au continuat campaniile de dezinformare online (Revista presei)

  • 03 Octombrie 09:43
Oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon, cu sprijinul Kremlinului, și-au continuat campaniile de dezinformare online (Revista presei)

În luna august 2024, oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon, cu sprijinul Kremlinului, și-au continuat campaniile de dezinformare online, vizând parcursul european al Republicii Moldova. Aceste campanii, desfășurate în principal prin reclame pe Facebook și Google, au avut un cost estimat de 33.300 euro între 1-30 august, potrivit unei noi analize realizate de experții de la Wachdog. Se afirmă că aderarea la UE va eroda patrimoniul cultural al Moldovei, în contrast cu Rusia, care ar proteja identitatea națională; UE îndatorează Moldova- Se sugerează că ajutoarele financiare din partea UE sunt de fapt împrumuturi ce vor împovăra generațiile viitoare; Criza energetică cauzată de UE- se acuză Uniunea Europeană pentru prețurile mari la energie din Moldova, promovând Rusia ca sursă mai ieftină de energie, totodată se promovează ideea că prosperitatea și securitatea Moldovei depind de relațiile strânse cu Rusia, minimizând amenințările din partea Moscovei și că aderarea la UE este inutilă.

Scopul lor a fost manipularea opiniei publice înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru aderarea la UE, planificat pe 20 octombrie 2024, destabilizarea climatului politic și erodarea încrederii în instituțiile statului. 

Ziarul de Gardă publică un editorial semnat de Fern Horine, Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord la Chișinău

”Sprijinim determinarea Republicii Moldova de a-și întări legăturile cu Europa. Iar un cer senin și liniștit deasupra capului este o condiție obligatorie. Securitatea și prosperitatea Republicii Moldova este crucială pentru securitatea Europei și o prioritate de top pentru Marea Britanie. Trebuie să ne asigurăm că încercările lui Putin de a destabiliza R. Moldova prin subminarea democrației nu au succes. Contribuția cea mai mare și cea mai importantă a Marii Britanii pentru securitatea Republicii Moldova constă în suportul nostru constant pentru Ucraina, pentru dreptul său de a se apăra împotriva invaziei ilegale ruse”  spune Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord,  Fern Horine în editorialul său din Ziarul de Gardă.

„Cum și de ce frica de „elefantul din cameră” devine un instrument de campanie electorală?” titrează într-un articol Europa Liberă.

Discursurile electorale prin care unii actori politici răspândesc mesaje despre o așa-zisă militarizare a R. Moldova sau despre o potențială atragere (în consecință) a acesteia în război vin înainte de alegerile prezidențiale, organizate odată cu un referendum despre integrarea europeană și într-un context de securitate complicat, dictat de războiul din Ucraina, afirmă în podcastul „Pe Agendă”, istoricul și analistul politic, Armand Goșu.

„În contextul acestui război, e dreptul populației într-un fel să se teamă și de lucruri văzute și de lucruri nevăzute. Ori experiența recentă sau mai îndepărtată a moldovenilor în relația cu Rusia e mai degrabă una negativă (...)”, explică Goșu, care e specializat în istoria Rusiei. În cuvintele analistului politic, Rusia în R. Moldova este asemenea elefantului din cameră, „pe care moldovenii se fac că nu-l văd”.

La capitolul dezinformare jurnalistul Piotr Garciu demontează, în Veridica.md, falsul propagandei de la Kremlin preluat de agenții Moscoveim, inclusiv de lideri politici din regiunea găgăuză, precum că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, promovează comunitatea LGBT și homosexualitatea. În realitate, Guvernul și Președinția nu au fost niciodată implicate în organizarea de evenimente legate de comunitatea LGBT din Republica Moldova. Toate evenimentele sunt organizate de organizația neguvernamentală Genderdoc-M. Maia Sandu nu participă la astfel de evenimente și nu le comentează în niciun fel. Nu sunt cheltuiți bani publici pentru finanțarea acestor acțiuni sau evenimente. O dată pe an, în Republica Moldova are loc un marș de solidaritate cu comunitatea LGBT.

Prin răspândirea unor astfel de narațiuni false, activiștii și politicienii pro-Kremlin încearcă să eticheteze politicienii pro-europeni ca fiind împotriva valorilor tradiționale și în favoarea comunității LGBT, spune autorul articolului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
17
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău