Astronomii se pregătesc pentru un eveniment extrem de rar. O „nouă” stea se va aprinde pe cerul nopții

  • 05 Octombrie 18:50
Astronomii se pregătesc pentru un eveniment extrem de rar. O „nouă” stea se va aprinde pe cerul nopții

Astronomii din întreaga lume urmăresc cu interese cerul în direcția constelației Corona Borealis, aflată la 3.000 de ani lumină de Soare, unde rămășițele unei stele urmează să se reaprindă în cadrul unei explozii atât de strălucitoare încât pentru scurt timp va rivaliza cu Polaris, Steaua Nordului, transmite vineri Space.com, transmite AGERPRES.

Cadavrul stelar s-a aprins ultima oară acum aproape 80 de ani și nu se va mai reaprinde pentru încă pe atât.

Deja, acest cadavru stelar, o pitică albă denumită T Coronae Borealis, care adună materie de la o gigantică roșie aflată în apropiere, a prezentat o fluctuație de strălucire similară celei care a precedat explozia anterioară, produsă în 1946. Astronomii nu știu încă ce produce această fluctuație, dar sunt de părere că peste foarte puțin timp pitica albă va exploda din nou, într-o spectaculosă novă.

Știm că urmează să explodeze, este evident”, a declarat Edward Sion, profesor de astronomie și astrofizică la Universitatea Villanova din Pennsylvania.

Pitica albă T Coronae Borealis, sau pe scurt T Cor Bor, face parte dintr-un club de elită de 10 nove recurente cunoscute în Calea Lactee. Datele ce vor fi adunate în cadrul observațiilor acestei nove vor fi folosite pentru a modela comportamentul acestor tipuri de stele, conform astronomilor.

T Cor Bor este urmărită de telescopul spațial Fermi al NASA în fiecare zi, la interval de timp de câteva ore. De îndată ce nova va erupe, radiațiile gamma vor crește considerabil strălucirea acestei stele, permițându-le astronomilor să deruleze noi observații cu privire la modul în care undele de șoc se vor propaga prin spațiu.

De obicei, ceea ce se întâmplă cu astfel de pitice albe durează atât de mult timp că nu mai avem șansa să mai vedem încă o dată”, a declarat Elizabeth Hays, membră a echipei telescopului Fermi.

Frecvența de o dată la 80 de ani a exploziilor piticei albe T Cor Bor transformă această stea într-un unic studiu de caz, cu atît mai special pentru că în urmă cu 80 de ani nu existau telescoape în spațiu care să-i urmărească evoluția în spectrul radiațiilor gamma sau al razelor X.

Pe lângă telescopul Fermi, telescoapele spațiale James Webb, Swift și INTEGRAL, precum și radiotelescopul terestru Very Large Array din New Mexico vor fi redirecționate pentru a urmări evenimentul. Împreună, aceste instrumente vor capta informații despre această novă pe diferite lungimi de undă, în premieră.

Evenimentul va fi vizibil și cu ochiul liber în primele zile, iar pentru telescoapele cu radiații gamma sau raze X pentru câteva luni. Radiotelescoapele vor putea analiza acest eveniment timp de ani de zile. Astfel de observații pe termen lung vor determina modul în care pitica albă interacționează cu steaua sa companion, gigantica roșie, de la care „fură” materie și cu vântul stelar produs de aceasta din urmă.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sun
17
Mon
16
Tue
16
Wed
17
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău