Mai mulți preoți ar fi mers lunar în regiunea transnistreană pentru a obține între 500 și 800 de euro, transmiși din Federația Rusă (Revista Presei)

  • 04 Octombrie 10:17
Membrii blocului „Victoria” sunt rugați să promoveze discret printre simpatizanți candidatura Victoriei Furtună (Revista Presei)

Rise Moldova scrie că 23 de judecători de la instanțele din Bălți s-au ales anul trecut cu apartamente la preț redus în Chișinău. Au plătit mai puțin de jumătate din prețul de piață pentru un metru pătrat. Cum s-au văzut cu cheile în mână, jumătate dintre ei și-au înstrăinat apartamentele. Unii le-au vândut la prețul cu care le-au cumpărat, alții chiar și de trei ori mai scump, iar doi dintre ei le-au donat. RISE Moldova și TV Nord i-a identificat și anunță cine sunt aceștia, ce alte proprietăți mai au și ce i-a făcut să-și vândă imobilele din Chișinău.

Furtună, candidatul lui Șor în scrutinul prezidențial, titrează deschide.md.

Membrii blocului „Victorie”, format din mai multe partide afiliate fugarului penal Ilan Șor, sunt îndemnați să voteze în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie pe fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună. O înregistrare audio în acest sens a fost expediată în adresa redacției Deschide.MD de către unii membri ai partidului „Șansă”.

În înregistrare se aude vocea liderului organizației teritoriale „Șansă” din Dondușeni, Cristina Crudu, care se adresează președinților organizațiilor primare și altor activiști. Mai exact, Crudu anunță că a primit indicații „de sus”, făcând trimitere la Ilan Șor, pentru a aduce la cunoștință tuturor activiștilor și simpatizanților a faptului că în actualul scrutin prezidențial ei trebuie să o voteze pe Victoria Furtună.

Totodată, ea roagă colegii din blocul „Victoria” să promoveze discret printre simpatizanți candidatura lui Furtună, dar și anunță că în cazul în care aceasta va fi exclusă din cursă, gruparea „ȘOR” are și alți candidați de rezervă.

Mai mulți preoți ar fi mers lunar în regiunea transnistreană pentru a obține între 500 și 800 de euro, transmiși din Federația Rusă pe carduri PromsveazyBank, bancă sancționată internațional.

Declarațiile au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu în cadrul unei emisiuni la TV8, în contextul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Acesta a spus că ex-deputatul fugar Ilan Șor ar aduce bani în Republica Moldova sub diferite forme.

Și ZDG publică o investigație despre cine stă în spatele mașinăriei de falsuri împotriva referendumului? „S-au strâns donații de la businessmani, biserici și mănăstiri”.

Nu a existat un  alt scrutin electoral care să aibă un dozaj atât de mare de minciuni și speculații la metru pătrat, observă Petru Grozavu în ZDG . În Rusia asta s-ar chema tehnologie electorală, în cazul R. Moldova, într-un limbaj mai popular – bătaie de joc de alegători. În loc să fie cât mai bine informat, electoratul este tot mai dezinformat, derutat și dezechilibrat. Prezidențialele 2024 sunt mai mult decât alegeri, subliniază autorul. Deși situația rămâne, în fond, degajată, fără tensiuni și tulburări, alegerile nu se vor trece fără probleme. Și nu pentru că Rusia ar avea planurile ei legate de R. Moldova (ea le-a avut și până acum), ci pentru că „dreapta” pro-europeană este mult mai vulnerabilă în fața „stângii” pro-ruse, care a împânzit cu falsuri întreg spațiul informațional, susține publicistul de la ZDG.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
21
Sun
17
Mon
14
Tue
14
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău