Cum a încercat (și reușit) o companie privată, asociată de SIS lui Plahotniuc, să furnizeze gaze naturale unor întreprinderi de stat (Revista presei)

  • 02 Octombrie 09:59
Cum a încercat (și reușit) o companie privată, asociată de SIS lui Plahotniuc, să furnizeze gaze naturale unor întreprinderi de stat (Revista presei)

Șor e DISPERAT că nu mai poate opri R. Moldova din drumul către UE și CORUPE deschis alegătorii, titrează Ziarul Național. Fugarul condamnat la 15 ani de închisoare ademenește moldovenii cu câte 500 de lei, pentru ca să voteze împotriva aderării la UE. Condamnat la 15 ani de închisoare în R. Moldova și aflat la Moscova, Ilan Șor a lansat o campanie de influențare a referendumului prin intermediul unui chat-bot pe Telegram, unde fiecare persoană înregistrată va primi „sarcini”. Potrivit lui Șor, chat-botul „a reunit deja peste 800 000 de patrioți din întreaga țară”.

Cum a încercat (și reușit) o companie privată, asociată de SIS lui Plahotniuc, să furnizeze gaze naturale unor întreprinderi de stat, detaliază ZDG. Potrivit publicației, o companie deținută de stat, „lider pe piața internă”, a achiziționat gaze naturale, care ar fi inclusiv din Federația Rusă, de la o companie asociată cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. Compania din R. Moldova, care a anunțat acum un an că va importa zilnic din Turcia 2 milioane de metri cubi de gaze naturale, apoi a propus Societății pe Acțiuni „Energocom” o ofertă care ar fi micșorat prețul de atunci pentru consumatorii casnici cu circa 7 lei, a încercat, fără succes, să fie exclusă din lista persoanelor asociate lui Vladimir Plahotniuc. East Gas Energy Trading (EGET) SRL a susținut că dacă executarea actului nu va fi suspendată, aceasta se va afla în imposibilitate de a executa obligațiile contractuale încheiate cu consumatorii și aceștia vor suporta „prejudicii considerabile grave și ireparabile”. Printre consumatorii care ar avea de pierdut, invocați de EGET, sunt și companii deținute de stat. 

Comisia Pre-Vetting, nevoită să dea explicații: „Nu a fost distrus niciun material de evaluare”, scrie Anticorupție.md.  „Toți candidații evaluați în temeiul Legii nr. 26/2022 au dreptul de a solicita acces la materialele de evaluare înainte de audiere sau în contextul contestării deciziei Comisiei. Inițial, Comisia a inclus toate materialele relevante în dosarul de evaluare al candidatului. Ca urmare a constatărilor Curții Supreme de Justiție în contextul procedurilor de examinare a contestațiilor privind deciziile Comisiei, Comisia și-a schimbat practica și din august 2023 include în dosarul de evaluare al candidatului toate materialele colectate în timpul procesului de evaluare.”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Pe de altă parte, experta anticorupție Cristina Ciubotaru menționează că problema nu trebuie abordată unilateral, pentru că, „distrugerea” materialelor evaluării este prevăzută chiar în Regulamentul de funcționare a Comisiei, ultima având și o altă opțiune de a stoca informația.

Datoria externă brută a Moldovei s-a redus de la începutul anului cu circa 380 milioane dolari, anunță Mold-Street. În prima jumătate a acestui an, datoria externă brută (DE) a Republicii Moldova a scăzut cu circa 377,8 milioane de dolari, adică cu 3,7 la sută, arate date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Datele BNM relevă că la finele lunii iunie, datoria externă brută a Republicii Moldova a totalizat 9,74 miliarde de dolari, ceea ce constituie 56,7 la sută raportat la Produsul Intern Brut (PIB), adică cu 4,5 puncte procentuale mai puțin față de finele anului 2023. Conform situației datoriei externe publice la 30.06.2024, principalul instrument de finanțare implementat de către autoritățile Republicii Moldova rămân a fi împrumuturile, cu o pondere de 89,7, la sută din total.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău